Medic faimos recomanda precautie in adoptarea de noi tehnologii

Cardiologul sef al Clinicii din Cleveland avertizeaza doctorii sa nu adopte prea devreme tehnologiile noi.
Cardiologul sef al Clinicii din Cleveland avertizeaza doctorii sa nu adopte prea devreme tehnologiile noi. (David Maxwell / AFP / Getty Images)

CLEVELAND (Reuters) - Un medic cardiolog de la clinica din Cleveland, cunoscut pentru inovatiile sale in domeniu, a recomandat precautie in adoptarea de noi tehnologii inaintea descoperirii potentialelor riscuri ale acestora prin efectuarea de studii de lunga durata.

Dr. Steven Nissen, seful sectiei cardio-vasculare a clinicii din Cleveland, s-a numarat printre primele persoane care au lansat avertizari cu privire la riscurile asupra sanatatii inimii prezentate de analgezicul Vioxx (care a fost retras ulterior de pe piata) si, mai recent, de medicamentul pentru diabetici Avandia.

Acesta si-a exprimat de asemenea scepticismul in privinta larg folositelor stenturi coronare cu substante active (drug-eluting coronary stents)-mici dispozitive care deschid arterele bolnave si introduc medicamente in acestea pentru a impiedica infundarea lor.

"Marketingul trece inaintea stiintei. Mi-ar placea ca si colegii mei sa fie putin mai sceptici," a spus Nissen intr-un interviu acordat in cabinetul sau.

"Nu va pot spune de cate ori am trecut prin asta. Odata cu orice tehnologie noua vine si valul initial de entuziasm. Totul o ia razna si toata lumea sare in caruta cu muzicanti sa petreaca o vreme, si acest lucru este valabil atat pentru medicamente, cat si pentru dispozitive. Se atinge un anumit punct de utilizare maxima, dupa care apar problemele si apoi totul revine din nou la normal," a declarat acesta.

Acest lucru este valabil si in cazul asa-numitilor inhibitori COX-2, o clasa de medicamente ce include Vioxx, despre care s-a descoperit ca prezinta riscuri cardio-vasculare grave. Un alt exemplu este utilizarea extensiva a angiogramelor CT, a adaugat medicul.

"Toata lumea cumpara un scaner CT si face angiograme," a declarat Nissen, subliniind riscul radiatiilor inalte.

Stenturile cu substante active (Drug-eluting stents) continua sa fie subiectul unor dezbateri aprinse in cercurile cardio-vasculare. Cand dispozitivele au fost introduse in Statele Unite in anul 2003, acestea au fost intampinate cu mare entuzism si utilizate foarte curand in cazul a 88 % din procedurile de angioplastie. Aproximativ 6 milioane de persoane au astfel de dispozitive implantate in corpul lor.

Dar in urma cu aproximativ un an, doctorii au inceput sa sublinieze riscul scazut, dar fatal de formare a unor cheaguri sanguine sau de tromboza intarziata intrastent, la un an sau mai mult de la implantarea dispozitivului. Este inca neclar daca de vina este medicamentul sau polimerul din plastic care secreta medicamentul.

Primejdiile adoptarii premature

"Daca adopti o tehnologie prea repede, s-ar putea ca producatorii sa nu fie stimulati sa faca testele necesare. Acestea sunt o parte foarte importanta a ecuatiei," a declarat Nissen. "De ce nu se fac studii de mari dimensiuni, randomizate, in perspectiva pentru indicatiile care nu apar pe prospect [al stenturilor cu substante active]? Pentru ca acestea detin aproximativ 90% din cota de piata."

Doctorii au inceput sa renunte treptat la stenturile cu substante active, astazi acestea fiind utilizate in numai aproximativ 65% din procedurile de acest fel, un nivel pe care Nissen il considera mai adecvat.

Piata asteapta cu nerabdare urmatoarea generatie de stenturi cu substante active de la laboratoarele "Medtronic Inc and Abbott”, despre care producatorii lor spun ca vor fi mai sigure.

"Exista un citat faimos despre acest lucru care imi suna in minte ori de cate ori aud ca apar astfel de dezbateri: absenta evidentei nu este egala cu evidenta absentei. Ceea ce exista acum in lumea stenturilor este absenta dovezilor (a evidentei). Pur si simplu nu avem inca raspunsurile," a mai spus acesta.

Nissen a declarat ca s-a intalnit cu conducerea laboratoarelor Medtronic pentru a discuta despre eforturile companiei de a dezvolta un dispozitiv mai sigur.

"Acestia spun: "Ne-am dat seama. Este vina polimerului, e stupid. Acum avem un polimer diferit. Acesta este mai bun.' Si eu spun: "Ok, drumul spre iad este pavat cu plauzibilitate biologica. Suna plauzibil, dar trebuie sa o si demonstrati acum."

Cererea inaintata de laboratoarele Medtronic de a vinde stenturi cu substante active in Statele Unite va fi revizuita de un grup de experti in timpul "U.S. Food and Drug Administration” care are loc saptamana viitoare.

Nissen a cerut realizarea unui studiu de perspectiva, randomizat, bine controlat clinic, pe un numar total de 20.000 de pacienti, pentru a obtine raspunsurile.

"In absenta acestuia, ne lovim de obstacole," a declarat Nissen.

Cardiologul care este de multe ori gata de "lupta”, inclus de revista "Time” in topul 100 al celor mai influente persoane, a respins speculatiile potrivit carora ar dori sa ocupe un post de conducere la FDA.

"Nu am astfel de aspiratii. Imi iubesc slujba si nu sunt sigur ca nu imi este mai bine ca outsider care priveste inauntru decat ca insider care priveste afara," a spus acesta, adaugand ca speculatiile au fost alimentate de media.