Revista Niram Art - singura publicatie de arta din afara Romaniei care promoveaza in mod constant artistii romanii
Ultimul numar al revistei “Niram Art”, aparut de curand in Spania, aduce o invitatie in lumea teatrului si a dansului contemporan romanesc, printr-o incursiune aprofundata in lumea cunoscutului artist roman Razvan Mazilu. Astfel, pe parcursul a 8 pagini ilustrate cu diverse instantanee din cele mai importante spectacole ale lui Razvan Mazilu, revista propune un interviu exclusiv cu marele artist, in limba engleza, realizat de Eva Defeses, o scurta istorie a celor mai importante momente din cariera sa si o cronica despre arta sa semnata de Bianca Andreea Marin. Coperta acestui numari, dedicat lui Oscar Wilde, il infatiseaza pe Razvan Mazilu, in spectacolul Dorian Gray, de la teatrul Odeon din Bucuresti.
Redactorul sef al revistei, Mario Barangea, semneaza eseul critic “Ater Mundus” care dezbate modul unic de folosire a luminii in fotografiile artistului roman Bogdan Ater, stabilit in Spania: “Lumina ca mod de existenta pacificatoare este pusa sub semnul intrebarii de Bogdan Ater. La acest artist, amprenta misterului apasa mai greu decat cugetul pacatului, arta lui lasand urme adanci in lumina. Sunt urme care releva amintirea unor zone insidioase, de pericol si opacitate. Victimele lui suntem noi, privitorii, cei care incercam sa facem un contact plenar, de fapt cu noi insine.”
Pictorita Cristina Oprea aprofundeaza in articolul “Cateva probleme ale formei” Ceramica de Cucuteni si trasaturile ei specifice, iar scriitoarea Aura Christi dezbate “religia viului” in articolul “Sortiti sa vada”.
In Israel, Institutul Cultural Roman din Tel Aviv isi continua seria de evenimente culturale de exceptie, in aceasta primavara avand loc mai multe lansari de carti in limba romana semnate de scriitorii israelieni originari din Romania: Marlena Braester, Madeleine Davidsohn, Bianca Marcovici, Riri Sylvia Manor, Yosef Govrin. Poeme semnate de Bianca Marcovici se regasesc in “Niram Art” la paginile in limba romana, si in traducere, in limba portugheza.
La sectiunea in limba engleza, prin eseul semnat de Raymond Roca, putem afla mai multe despre arta contemporana din Australia si despre una dintre cele mai de seama reprezentante, artista Jacky Redgate, iar scriitorul Catalin Ghita deschide orizonturi luminoase in arta misterioasa a lui William Blake.
Paginile in limba spaniola ni-l aduc in prim-plan pe Oscar Wilde, intr-un articol ilustrat tot cu fotografii din spectacolul “Dorian Gray” protagonizat de Razvan Mazilu si pe pictorul romantic german Caspar David Friedrich. Criticul de arta spaniol Begoña Fernández Cabaleiro abordeaza conceptul de spatiu si volum in pictura si sculptura, trecand in revista principalele momente din istoria artei, asa cum a facut-o in conferinta “Pintura y Escultura: Espacio y Volumen”, pe care a sustinut-o la Institutul Cultural Roman din Madrid, in deschiderea expozitiei de pictura “Brancusi E=mc2” a pictorului Romeo Niram.
Miscarea de Arta Contemporana din Portugalia (MAC) ne tine la curent cu cele mai cunoscute nume din arta contemporana portugheza: Teresa Mendonça si Porfirio Alves Pires in timp ce Nicole Blanco ne vorbeste despre “momentele pictate” ale artistului plastic Antonio Dulcidio.
Revista “Niram Art” a intrat in cel de al treilea an de existenta si este singura publicatie de arta din afara Romaniei care promoveaza in mod constant artistii romanii, indiferent de aria de exprimare: pictura, sculptura, teatru, dans, fotografie. Disponibila pentru toti cei interesati de arta, in format PDF la adresa:
Niram Art Magazine
Dirección: Calle Fátima Nº 28 - Bajo H, 28917 - Leganes, Madrid