Violente intre politie si muncitorii rurali din Guangdong

In 17 iulie la ora 4 a.m., politia din comuna Boluo Yuanzhou (Yuanzhou) din orasul Huizhou, provincia Guangdong a omorat in bataie un motociclist pentru ca nu raspuns politiei pe loc. Mai tarziu a izbucnit violenta intre politisti si peste 1.000 de muncitori rurali.

Autoritatile chineze au incercat imediat sa blocheze scurgerea de informatii in legatura cu acest incident. Toate datele de pe Internet au fost sterse, astfel ca nu au putut fi gasite nici un fel de stiri. Apelurile telefonice catre primaria comunei Yuanzhou au ramas nepreluate. Un reporter de la SecretChina a intervievat un satean din Yuanzhou in 18 iulie, acesta fiind martor la incident si la o cearta intre doi politisti si victima.

Victima moare datorita brutalitatii politiei

Liu, un muncitor in constructie, a fost martor la incident. El a declarat: “In drum spre santier la ora 4 a.m., i-am vazut certandu-se. Politistii evident au suspectat ca motocicleta a fost furata dar motociclistul a decis sa fuga. Politistii s-au dus dupa el si dupa ce l-au ajuns, el a pus brusc frana si i-a lovit pe cei doi politisti. I-am vazut luptandu-se. Si asta a fost tot. Nu am stiut ce sa fac si astfel am plecat.”

In jurul amiezii, Liu a aflat ca motociclistul a fost omorat in bataie dar nu a auzit nimic despre soarta politistilor sau daca sunt victime. El a continuat, “Erau aproximativ 1.000 de lucratori rurali in principal din provincia Hunan. Unii lucrau in frizerii altii trageau carucioare. Ei s-au apropiat de politisti cu tevi, cutite si am auzit ca unii aveau chiar si arme. Cei doi politisti au fost raniti.”

Guvernul trimite armata pentru a suprima satenii

Conform unui satean, violenta a durat pana la ora 2 p.m. in acea dupa amiaza. Multe masini de politie au fost lovite. Sateanul a declarat: “O masina guvernamentala in valoare de milioane de yuani a fost zdrobita. Armata a fost trimisa din Huizhou, fiind compusa din cateva sute de soldati si multe vehicule. Unii lucratori au fost raniti. Cateva sute au fost arestati si multi a fost dispersata.”

Aceste tipuri de incidente ridica multe semn de intrebare. Liu a declarat. “Unii sustin ca este cu siguranta gresit sa ii ucizi pe altii. Dar daca victima nu ar fi fost moarta, cu siguranta ar fi fost gasita vinovata.” Asadar, a fost chiar atat de necesar ca politistii sa il ucida?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe