De ce trimite China vechicule blindate impotriva ziaristilor?

Regimul chinez a trimis blindate pentru a supraveghea jurnalistii din Beijing, conform mai multor ziare internationale printre care si Daily Telegraph.

Masura, care arata nepasarea regimului comunist de imaginea pe care o produce, a fost precedata de o scrisoare trimisa tuturor editorilor din China, continind 21 de reguli care trebuiesc urmate in transmiterea stirilor privind Jocurile Olimpice.

Scrisoarea, care a ajuns in mina ziaristilor de la Daily Telegraph pune un accent deosebit pe relatiile cu strainii, si interzice in mod deosebit orice stire care "ar submina unitatea nationala”. Unele dintre cele 21 de reguli se refera la interzicerea transmiterii de stiri sensibile pentru autoritati, in special cele legate de eventuale proteste pro-Tibet sau pro Falun Gong.

Vehiculele blindate, stationate la ambele capete ale Centrului de Presa sunt numai una dintre masurile extreme impuse de regim. De curind regimul chinez a postat puncte de control dotate cu mitraliere in mai multe zone cheie din Beijing, inclusiv la intrarile Centrlului de Presa.

Ca orice alte evenimente din ultima vreme, miscarea apparent a fost surprinzatoare pentru Comitetul Olimpice International (CIO), care afirmat ca nu este la curent cu motivele masurii.

Politia a avertizat ca se asteapta laviolente in special din partea uighurilor din regiunea xinjiang, care sunt de religie musulmana si au fost persecutati de mai mult timp de regimul de la Beijing. Insa a devenit ecvident ca taburile nu protejau stadioane sau puncte de interes general legate de Jocurile Olimpice.

Desi vehiculele aveau tunurile acoperite, ele contineau trupe in stare de alerta, miar prezenta lor in cadrul zonei unde sunt acreditati doar ziaristii avea clar legatura numai cu acestia.