Regimul de la Beijing tine stadioanele goale de frica demonstratiilor

Rinduri goale la meciul de fotbal feminin de la Tianjin 12 august 2008.
Rinduri goale la meciul de fotbal feminin de la Tianjin 12 august 2008. (Peter Parks / AFP / Getty Images)

Imensul numar de locuri goale pe stadioanele olimpice din Beijing, despre care se sustine ca sunt "vindute pina la ultimul loc" au uimit atit atletii, cit si publicul spectator din toata lumea. De curind insa misterul a inceput sa fie dezlegat.

Purtind bannere pe care sta scris "Cautam bilete" vizitatorii din afara Chinei pot fi vazuti pretutindeni in Beijijng. In acelasi timp cei care au sansa de a ajunge pe stadioane observa cu stupoare ca sunt aproape goale.

In timp ce rudele atletilor bintuie disperati Beijing-ul in cautare de bilete, stadioanele sunt goale.

Motivul? Conform mai multor comentatori, regimul comunist din Beijing este extrem de ingrijorat de posibilitatea ca pe stadioane sa fie organizate proteste impotriva guvernului.

Aparent regimul a fost mai putin preocupat de posibilitatea protestelor in preliminarii, asa ca biletele pentru aceste evenimente au fost usor de gasit.

Dar pentru evenimente importante precum finalele diverselor turnee, biletele sunt de negasit, din cauza fricii regimului ca militantii pentru drepturile omului se pot inflitra pe stadioane si pot incepe manifestatii.

Asa ca este de asteptat ca pentru finale biletele sa fie pur si simplu de negasit. Un exemplu in acest sens este finala la basket masculin - unde in tribune se asteapta sa fie sefi de state.

Organizatorii au mai fost criticati si pentru cedarea multor locuri catre sponsori si presa.

Dupa ce ctiricile in acest sens au devenit din ce in ce mai severe, pe stadioane au aparut grupuri de suporteri organizati. De exemplu la proba maraton femei, pe stadion au aparut grupuri de suporteri, fiecare cu tricouri de o anumita culoare.

Organizatorii olimpici au admis deja ca aduc "voluntari" care sa faca galerie pe stadioanele olimpice, pentru a umple locurile goale.

In acelasi timp familiile atletilor australieni au facut apel catre Comitetul Organizatoric Olimpic din Beijing, pentru a limita specula cu bilete. Deoarece nu se pot gasi pe piata decit foarte putine bilete, speculantii au ridicat extrem de mult preturile biletelor la Jocurile Olimpice.

"Este trist ca cei care vor sa ia parte pe stadioane nu pot gasi bilete, iar Organizatorii aduc in schimb suporteri "din import" pentru a umple locurile goal," afirma John Coates, presedintele Comitetului Olimpic australian.

Publicul chinez este si el suparat. “Oamenii suntfuriosi pentru ca au dormit nioaptea la cozi pentru a obtine bilete, fara sa capete nimic, iar acum ei vad asta” sustine Jian Yu, intr-un articol al revistei Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe