Europence rapite in Somalia

Mukhtar Robow, un purtator de cuvint al militantilor Shebab ia cuvintul in timpul unei conferinte de presa in Mogadishu pe 27 octombrie 2008.
Mukhtar Robow, un purtator de cuvint al militantilor Shebab ia cuvintul in timpul unei conferinte de presa in Mogadishu pe 27 octombrie 2008. (MUSTAFA ABDI / AFP / Getty Images)

Militanti inarmati au efectuat un raid in Somalia miercuri, rapind doi piloti kenieni si patru europeni care lucrau in cadrul organizatiilor umanitare, in ultimul incident indreptat impotriva prezentei acestor organizatii, din nelegiuita regiune a Cornului Africii.

Europenii - doi francezi, un bulgar si un belgian - se aflau intr-un grup din orasul Dusamareb din centrul Somaliei atunci cind a avut loc incidentul, conform martorilor oculari.

"Barbati greu inarmati impreuna cu vehicule inarmate si trei masini au rapit strainii care abia aterizasera, si un grup care ii astepta" a afirmat Farah Osman.

Lucratorii umanitari sunt tinta numeroaselor atacuri de anul acesta, ei fiind in general omoriti sau rapiti in Somalia, scena a luptelor dintre insugrenti musulmani care au legaturi cu organizatia terorista Al Qaeda, si guvernele somalez si etiopian.

In general suspiciunea pentru astfel de acte cade pe insurgenti. Insa islamistii acuza guvernul presedintelui Abdullahi Yusuf de inscenare a unor astfel de atacuri, care sa le pateze reputatia.

Cei patru lucratori erau membrii ai unei organizatii franceze numite Action Contre La Faim (ACF). "atacatorii i-au luat pe cei patru si pe cei doi piloti kenyeni" afirma o declaratie a ACF.

Capturarea femeilor

O membra a unei organizatii de caritate a declarat ca cei patru cetateni francezi si cetateanul bulgar erau de fapt femei.

Cazuta in anarhie din 1991, de la caderea regimului dictatorului Siad Barre, sudul si centrul Somaliei sunt zone unde nu intra decit o mina de lucratori ai unor organizatii umanitare, iar prezenta personalului local este extrem de riscanta.

Rapirea este una dintre cele mai lucrative industrii in Somalia, unde captivii sunt in general tratati bine, in anticiparea rascumpararii.

Momentan in Somalia mai sunt captivi doi italieni, un kenian si un englez, care au fost capturati impreuna cu trei localnici in aprilie si mai.

Doi alti lucratori ai organizatiei umanitare Medicine du Monde, de nationalitate necunoscuta, sunt inca tinuti capitivi dupa ce au fost capturati in Etiopia de Est si trecuti peste frontiera in septembrie.

Rapirile si atacurile dauneaza desasurarii operatiunilor agentiilor umanitare, intr-un moment cind ONU afirma ca Somalia este in mijlocul uneia dintre cele mai mari crize umanitare, impreuna cu regiunea Darfur din Sudam Congo, Irak si afganistan.

Peste 1 milion de persoane din cele 9 ale Somaliei traiesc in tabere de refugiati, iar supravietuirea lor este amenintata de cresterea preturilor la alimenta si seceta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe