Piratii somalezi vor primi de la SUA milioane de dolari pentru nava Faina

Piratii somalezi care au capturat o nava ucraineana plina cu tancuri si munitie langa coastele Somaliei ar putea primi o rascumparare de milioane de dolari in cateva zile, au declarat oficiali americani de rang inalt, citati de CNN.

Piratii somalezi care au capturat nava Faina, operata de ucraineni si aflata sub pavilionul statului Belize, pazeau vineri puntea vasului comercial. Acestia au retinut nava si echipajul sau de 20 de persoane in Golful Aden din 25 septembrie. Oficiali din cadrul armatei spun ca plata in numerar va fi adusa direct pe nava, din cauza inexistentei sistemului bancar electronic in Somalia.

Oficialii nu doresc sa dezvaluie la ce suma se ridica rascumpararea sau cine o plateste, pentru ca ar depinde de persoanele implicate sau de companii sa faca acest anunt. Ceea ce se stie este ca piratii au cerut initial o rascumparare de 35 de milioane de dolari (25 de milioane de euro), dar si-au micsorat pretentiile la 20 de milioane de dolari (14 milioane de euro), a declarat Andrew Mwangura, de la Asociatia marinarilor din Kenya.

Nava este plina de tancuri din perioada sovietica, obuze de artilerie, lansatoare de grenade si arme de dimensiuni mici. Vasul comercial se indrepta spre Kenya, al carei Guven cumparase armele de la Ucraina, potrivit ministrului ucrainean al Apararii, Iuri Ehanurov.

Capitanul a murit in urma unui infarct, la cateva zile dupa deturnarea navei de catre pirati. Corpul sau ramane pe nava, pastrat intr-un refrigerator gigantic pentru a incetini descompunerea, au afirmat oficialii.

Pentagonul a fost foarte interesat de aceasta captura, temandu-se ca marea cantitate de munitie de la bord ar putea fi luata si folosita de grupurile de pirati de pe tarmul somalez. Pirateria de pe coasta de est a Africii a provocat o tot mai mare ingrijorare la nivel international, unele nave, inclusiv petrolierul saudit Sirius Star, fiind capturate in ultimele saptamani.