Expoziţie dedicată romilor, la Muzeul Ţăranului din Capitală

O expoziţie de fotografii despre viaţa romilor din Ungaria, Slovenia, România, Polonia, Ucraina, realizate de Marina Obradovic, va fi vernisată, vineri, 13 martie, la Muzeul Ţăranului Român din Capitală.

Expoziţia se intitulează "Shukar", pentru că autoarea spune despre acest termen că înseamnă de fapt "frumos, bun, prilej de bucurie".

Marina Obradovic povesteşte că, în anul 2000, a cumpărat şi amenajat un camion şi a călătorit, împreună cu fiul său, un an prin Ungaria, Slovenia, România, Polonia, Ucraina, unde a întâlnit mulţi oameni şi a fost foarte bine primită în comunităţile de ţigani.

"Ţiganii s-au dovedit, în ciuda sărăciei, a fi generoşi şi ospitalieri cu cei doi călători curioşi. Tot ce poate zgudui monotonia cotidianului îi stimulează, îi motivează şi îi face interesaţi. Să nu te mire dacă odată intrat în casa unuia, vei constata că încet, încet vin toate rudele să te vadă şi să te salute. Camera se umple de copii neastâmpăraţi, de femei şi de bătrâni, aşa încât la un moment dat nu mai ştii cine locuieşte de fapt acolo şi ai cui sunt toţi acei copii", a mai precizat Marina Obradovic.

Aceasta a petrecut aproape un an de zile alături de romi, ceea ce i-a dat posibilitatea nu numai să-i fotografieze, dar să-i şi cunoască într-atât încât să construiască din fragmente de obiecte şi de priviri o complexă lume bidimensională "shukară".

Expoziţia poate fi vizitată până pe 3 aprilie, de marţi până duminică, între orele 10,00 şi 18,00.