Boc:Un registru al donatorilor onorifici va exista şi în România

Premierul roman Emil Boc.
Premierul roman Emil Boc. (www.gov.ro)

Un registru al donatorilor onorifici de celule stem pentru bolnavii de leucemie va exista şi în România, de la 1 septembrie, a dat asigurări, duminică, premierul Emil Boc, invitat la postul de televiziune PRO TV iniţiatorul campaniei "Avem viaţă în sânge".

"Prezenţa mea, aici, în studio, este o garanţie, un angajament şi o dovadă a faptului că, de data aceasta, lucrurile vor merge până la capăt şi că împreună cu ministerul Sănătăţii vom realiza acel registru al donatorilor onorifici", a precizat premierul.

Concret, Emil Boc a menţionat că Executivul va emite, în acest sens, o hotărâre de Guvern, prin care să se pună în practică registrul donatorilor onorifici.

Decizia, a precizat Premierul, va fi aplicată deoarece tehnologia medicală bazată pe celule stem reprezintă "terapia viitorului", aducând o evoluţie în medicină în cea ce priveşte tratarea unor boli apreciate a fi astăzi incurabile.

"Cred că în această terapie stă cheia dezvoltării medicinei în viitor.(...) Cred că avem nevoie şi de o revoluţie în mentalitatea românilor cu privire la ceea ce înseamnă înscrierea în acest registru şi că această înscriere sau donare nu reprezintă un lucru care-ţi afectează sănătatea, ci reprezintă un act de salvare a unei vieţi", a mai spus primul -ministru.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat că până la 1 iulie se vor prelua integral, din experienţele Italiei şi Spaniei, procedurile necesare pentru implementarea registrului care vine în sprijinul bolnavilor de leucemie care nu au un donator înrudit de celule stem pentru transplant.

"Acest registru nu este doar un document , o hârtie unde se înregistrează pur şi simplu nişte donatori, ci este o bază de date care cuprinde o mulţime de proceduri necesare ca el să fie funcţional.Vom prelua întreaga legislaţie în perioada imediat următoare, iar de la 1 septembrie acest registru va fi operaţional", a susţinut Bazac.

Începând de vineri, concret, o comisie tehnică va prelua integral legislaţia şi baza de date având sarcina, potrivit ministrului, ca până la 1 iulie să implementeze procedurile.

Ministrul Sănătăţii a mai precizat că există trei clinici în România în care se face transplant medular, dar vor mai fi înfiinţate altele două, la Iaşi şi la Bucureşti.