Familia de Habsburg, invitată de Paleologu la inaugurarea Vămii Medievale

Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Theodor Paleologu.
Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Theodor Paleologu. (www.cultura.ro)

Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Theodor Paleologu, a invitat familia de Habsburg, moştenitoarea Castelului Bran, la inaugurarea noului Muzeu al Vămii Medievale Bran, eveniment ce va avea loc pe 31 mai.

"I-am invitat (pe membrii familiei de Habsburg - n.r.) să vină la deschiderea muzeului nou, cel de la Vama Medievală şi sper că vor onora această invitaţie", a declarat ministrul, miercuri seară, în cadrul unei emisiuni a postului B1 TV.

Paleologu a precizat că, din punct de vedere juridic, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN) nu are ce să conteste, însă consideră că familia de Habsburg nu a avut, în ultimele luni, o atitudine rezonabilă şi că nu se referă în mod categoric la persoana arhiducelui Dominic de Habsburg sau a surorilor sale, ci mai degrabă la avocaţii lor.

"După mine, am fi putut avea o discuţie mult mai sinceră, pe ideea unei situaţii în care câştigă ambele părţi, în situaţia de faţă, nu câştigă ambele părţi. Noi ne-am retras la Vama Medievală şi am deschis un nou muzeu pentru public, iar familia de Habsburg se va descurca cu acest castel care implică nişte obligaţii foarte stricte. O să-i monitorizez atent, dar fără să-i şicanez. Chiar şi numai pentru repararea unor părţi din ansamblul Bran fac un efort considerabil şi nu pot face orice"

Un moment special al inaugurării noului Muzeu al Vămii Medievale Bran îl reprezintă aducerea casetei cu inima Reginei Maria.

Directorul Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), Radu Coroamă, a precizat că, de fapt, preţiosul artefact va fi doar "împrumutat" noului Muzeu al Vămii Medievale Bran.

Inima, depusă în caseta mică, adusă de Regina Maria din Anglia, care va fi învelită, aşa cum a fost de la început, în steagul suveranei, va sta la Bran până în februarie 2013, când şi vama va fi restituită lui Dominic de Habsburg.

Caseta va fi expusă în Muzeul Vămii Medievale Bran într-o nişă special amenajată în dormitorul Reginei Maria.

Împreună cu inima va fi împrumutată Branului şi o icoană, dăruită Muzeului Naţional de Istorie a României de Regina Ana, în mai 2007.

Potrivit lui Radu Coroamă, nu poate fi vorba în niciun fel de acceptul Casei Regale pentru deplasarea casetei conţinând inima Reginei Maria, deoarece caseta cu inima suveranei este în patrimoniul statului român, fiind clasată la categoria tezaur.

În data de 18 mai, Castelul Bran va fi retrocedat efectiv proprietarilor de drept, familiei Habsburg, care vor intra în administrarea castelului, păstrând destinaţia de muzeu a acestuia.

Colecţiile, aparţinând statului român, care erau expuse până acum câteva luni în castel, vor fi prezentate publicului în clădirile Vămii Medievale Bran.

La doar o zi după inaugurarea noului muzeu, pe 1 iunie, Dominic de Habsburg va reinaugura Castelul Bran ca muzeu.

În clădirile cunoscute ca Vama Medievală Bran a funcţionat un muzeu, ca secţie a Muzeului Naţional Bran, din 1987 şi până în 1998, când, din cauza degradării clădirii, colecţia a fost mutată în sediul administrativ şi în depozite, iar clădirea a intrat în restaurare, care a durat până în anul 2008.

În noul muzeu s-au păstrat interioarele din vechiul castel, respectiv dormitoarele Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria, Salonul Rococo, Salonul Bidermeier, Sufrageria Regală, tematica şi piesele expoziţiei de bază fiind cele expuse în Castelul Bran.