UE vrea un concediu parental de minim 4 luni

(Photos.com)

Comisia Europeana a propus săptămâna trecută creşterea concediului parental minim de la 3 la 4 luni pentru fiecare copil, până în 2011. Reglementarea nu va afecta legile naţionale din România, unde acest tip de concediu poate ajunge pâna la doi ani, relatează EurActiv.

Concediul parental din cele 27 de ţări ale UE este plătit sau neplătit, în funcţie de legislaţia naţională. El se adaugă concediului de maternitate, care este o pauză plătită de minim 14 săptămâni după ce o mamă naşte, şi concediului de paternitate, dacă este acordat de statele membre.

Propunerea Comisiei Europene va permite şi ca trei din cele patru luni ale concediului să poată fi transferate de la un părinte la celalalt - de exemplu mama copilului ar putea avea un concediu de şapte luni iar tatăl şi-ar putea lua cea de-a opta lună de concediu.

"Propunerea completează pachetul recent de măsuri al Comisiei pentru îmbunătăţirea echilibrului între muncă şi viaţa al europenilor", se arată într-un comunicat al Comisiei.

Propunerea va trebui să fie aprobată de guvernele naţionale pentru a intra în vigoare. Şansele de a fi aprobată sunt mari, pentru că propunerea se bazează pe un acord anterior între sindicatele europene şi reprezentanţii patronatelor. Acordurile între partenerii sociali devin întotdeauna reglementări, conform regulilor europene.

Comisia spera ca propunerea să fie aprobată până la sfarşitul lui 2009, pentru a intra în vigoare până în 2011. Concediul parental poate fi luat în primii câţiva ani din viaţa unui copil. În România şi Austria, el poate fi luat numai până când copilul împlineşte doi ani, în vreme ce părinţii din Danemarca pot beneficia de el până la aniversarea de 9 ani a copilului.

În România, concediul parental este de maxim doi ani şi este plătit cu 85% din veniturile părintelui, potrivit Irinei Sorescu, preşedinta Centrului Parteneriat pentru Egalitate. Franţa, Germania, Cehia, Lituania şi Slovacia oferă cel mai îndelungat concediu parental, de până la trei ani. Belgia, Irlanda, Malta şi Portugalia oferă numai trei luni.

În cadrul propunerii Comisiei se mai arată că discrminarea la locul de munca va fi interzisă, astfel angajatul nemaiputând fi obligat să îşi asume un post cu mai puţine responsabilităţi după întoarcerea la munca după concediu. Angajaţii care se întorc la munca vor avea, de asemenea, dreptul de a cere schimbari în programul de munca pentru o perioadă limitată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe