Criza de hrana din Kenya se inrautateste

Un baietel african privind recolta de porumb distrusa din cauza secetei in Kenya.
Un baietel african privind recolta de porumb distrusa din cauza secetei in Kenya. (Simon Maina / AFP / Getty Images)

Guvernul kenyan anunta noi pasi de urgenta pentru a vorbi despre criza tot mai mare de hrana din tara. Insa criticii spun ca actiunile guvernului sunt prea mici si prea tardive.

Planul de urgenta anuntat de Cabinetul Kenyan saptamana aceasta include mobilizarea armatei, pentru a-i asista pe cei care nu au hrana si apa.

Planul aproape ca dubleaza cantitatea ratiei de mancare si ofera masuri de urgenta pentru ciobanii ale caror turme sunt amenintate de seceta severa din regiune.

Analistul pentru siguranta hranei de la Fundatia Rockefeller, Joseph Nyoro, a primit cu bucurie anuntul guvernului, insa a spus ca planul este inadecvat.

"Anuntul Cabinetului a fost necesar. Insa nu suficient, si este sub asteptarile kenyenilor", a spus acesta.

Nyoro critica de asemenea si decizia guvernului de a se baza pe armata, ca principal vehicul de asistenta, spunand ca de fapt comunitatile locale si societatea civila sunt cele care stiu in fiecare zona cine sufera cel mai mult.

S-a raportat ca presedintele kenyan Mwai Kibaki a fost tras la raspundere pentru prima oara abea luna trecuta, pentru lipsa acuta a hranei si a apei. Organizatiile umanitare au tras alarma ca milioane de kenyeni s-ar putea confrunta cu o posibila infometare, de la inceputul anului.

Premierul kenyan Raila Odinga a prezis miercuri ca productia agricola de cereale va scadea anula cesta cu 65 de procente, fata de cererea populatiei. Natiunea va trebui sa importe deficitul de cereale, daca se spera in evitarea infometarii in masa.

Guvernul spune ca lucreaza cu sectorul privat si cu tarile donatoare, pentru a indeplini nevoile de hrana ale Kenyei.

Seceta are si ea un efect devastator asupra majoritatii ciobanilor nomazi ai natiunii. Multi decid sa isi stopeze pierderile, si isi vand vitele descarnate din riscul ca acestea sa moara, daca seceta mai dureaza mult.

Nyoro da vina pe guvern pentru ca a fost orb in ceea ce priveste criza.

"Cand vine vorba de bugetul de alocare, a fost complet ignorant, din toate circumstantele care predominau in tara. Bugetul a fost de fapt mai mic decat s-a spus anul trecut. Si totusi am fost prinsi in aceasta criza de hrana."

Minustrul kenyan al agriculturii, William Ruto, critica si el prioritatile financiare ale guvernului. Acesta spune ca solutia pe termen lung pentru insecuritatea hranei trebuie sa fie gasita printr-o dezvoltare a finantarii sectorului agricol al tarii.

"Adevarul despre aceasta problema este ca trebuie sa ne re-aranjam bugetul. Trebuie sa fim constienti de realitate, ca daca nu finantam sectorul agricol, sa vorbim despre cresterea economica va fi in van. Chiar trebuie sa avem grija de procesul nostru bugetar", a spus Ruto.

Criza de apa cauzeaza si ea o scadere a energiei in intreaga tara, care se bazeaza in principal pe puterea hidrocentralelor. Cea mai mare companie de energie electrica a Kenyei a infiintat rationalizarea sistematica a energiei, pana cand cantitatea de energie va creste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe