Interesele FMI: Legea Pensiilor, Legea Finantelor Publice, Legea Salarizarii Unice si reforma in Sanatate si Educatie

Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI pentru România.
Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI pentru România. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI in Romania, a declarat astazi, in cadrul prezentarii concluziilor evaluarii Romaniei, ca Executivul si reprezentantii FMI ai convenit asupra unor reforme structurale care sa duca la economii fiscale permanente.

"Am convenit, de asemenea asupra unor reforme structurale care sa duca la economii fiscale permanente. Legea pensiilor se afla actualmente in Parlament si va trebui sa fie aprobata in curand in asa fel incat sistemul de pensii sa deveina viabil si sa dispuna de resursele necesare pentru a putea proteja peroanele in varsta", a declarat reprezentantul FMI.

Totodata, Franks s-a referit si la Legea Finantelor Publice, care va trebui modificata pana la sfarsitul lunii Septembrie, pentru a imbunatatii performanta fiscala la nivel local si pentru asigurarea unei distribuiri echilibrate a eforturilor de ajustare fiscala la toate nivelurile guvernamentale.

"Lega Finantelor Publice Locale ar trebui modificata pana la sfrsitul lunii Septembrie, pentru a imbunatatii performanta fiscala la nivel local si pentru asigurarea unei distribuiri echilibrate a eforturilor de ajustare fiscala la toate nivelurile guvernamentale", a spus Franks.

Potrivit lui Jeffry Franks guvernul a inregistrat progrese in ceea ce priveste a doua etapa a Legii Salarizarii Unice.

"Guvernul inregistreaza progrese importante in pregatirea celei de a doua etape a Legii Salarizarii Unice, care va asigura conformarea legislatiei cu cele mai bune practici si obiectivele stabilite in cadrul programului. Este important ca aceasta lege sa fie aprobata pana la sfarsitul lunii Septembrie, conform celor sstabilite cu Guvernul Romaniei", a mai precizat seful delegatiei FMI.

De asemenea, Franks a mai spus ca ar trebui reactivat programul de privatizare.

"Pentru abordarea problemei veniturilor in scadere, autoritatile vor intensifica eforturile de reducere a evaziunii si implementarea reformelor de reglementare in vederea sprijinirii acestora. Se vor implementa si noi reforme care sa reduca costurile bugetare ale interprinderilor publice. Inclusiv reactivarea programului de privatizare", a spus Franks.

Totodata, seful delegatiei FMI a mai declarat ca Executivul va aplica masuri pentru reformarea sistemului de sanatate precu si reformarea sistemului educational.

"Guvernul va aplica masuri imediate pentru a demara reforma sistemului de sanaatate si a sistemului de educational, in vederea imbunatatirii performantei in aceste sectoare pe fondul reducerii risipei si ineficientei care pun presiuni asupra bugetului", a spus Franks.