Poluarea cu fum, cauzata de gravele incendii forestiere din jurul Moscovei provoaca cresterea mortalitatii

In Rusia continua lupta impotriva incendiilor forestiere si a turbei. La Moscova mortalitatea s-a majorat de 2 ori, iar in suburbii a crecut cu 25%.
In Rusia continua lupta impotriva incendiilor forestiere si a turbei. La Moscova mortalitatea s-a majorat de 2 ori, iar in suburbii a crecut cu 25%. (Kolesnikova Natalia / Korotaev Artiom)

În timp ce marţi, 10 august, la orele 19:00 valul de fum de la Moscova aparent a scăzut (datorita recentei ploi, insoţita de rafale de vânt puternic), arsita si fumul se fac inca simtite.

Lupta împotriva incendiilor în Rusia continuă, iar mass-media nu inceteaza sa informeze asupra acestui fapt.
Astfel de stiri sunt deja numite comunicate, amintind de rapoartele militare ingrijoratoare si de neuitat ale Biroului Sovietic de Informatii. Iar despre lupta cu incendiile nu se raporteaza altfel decat “războiul cu focul." Insa, dacă acestea ar fi fost doar cuvinte...

Şeful Departamentului Sanatatii Publice din Moscova, Andrei Seltsovskii a declarat ca în ultima săptămână in capitala mortalitatea s-a majorat de 2 ori, iar în suburbii a crescut cu 25%.
Spitalele din Moscova au contramandat operaţiile planificate anterior, si se vor efectua numai cele de urgenţă.

Prognoza meteo nu este nici ea încurajatoare: potrivit Centrului hidro-meteo al Federatiei Ruse, temperatura aerului se ridica pina la 37-39 grade Celsius.

În legătură cu situaţia de urgenţă, multe instituţii au redus ziua de munca si le-au permis angajatilor sa plece acasa sau in vacanta.

Guvernele multor ţări recomanda cetăţenilor lor să nu călătorească acum la Moscova, in timp ce moscoviţii se grabesc sa plece din capitala - cu sutele de mii.
Spitalele şi morgile sunt arhipline.

Potrivit ecologistilor, sa respiri aerul moscovit mai mult de cinci ore este periculos pentru sănătate. Iar o lunga plimbare prin Moscova este echivalentă cu fumatul a 30 de pachete de tigari.

Lupta împotriva incendiilor din afara capitalei inca continuă. În Rusia, focul a cuprins un teritoriu de circa 170 mii de hectare, in cadrul caruia bantuie 68 de incendii majore.

Aproximativ 400 de experţi străini ajuta la stingerea focului, iar in ultimele zile aproape toate din cele 250 de noi surse aparute au fost eliminate.

A fost stins incendiul din jurul oraşului Snejinsk, regiunea Celiabinsk, unde se afla Centrul nuclear al Federatiei Ruse.

În regiunea Nijnii Novgorod în timpul stingerii incendiului din apropierea oraşului Sarov, unde de asemenea există un centru nuclear, a murit un soldat.

In total în Rusia in această vară au fost mai mult de 500 de incendii forestiere şi de turbă. Numarul victemelor se ridica la peste 50 de persoane.

Potrivit Departamentului privind Situatiile Extreme, cea mai gravă a fost situaţia din regiunile Nijnii Novgorod şi Riazan, precum şi din Mordovia şi suburbiile capitalei.
În alte localitaţi din ţară, incendiile au fost stinse complet.