10.000 de cadre medicale au asediat Capitala. „Sănătatea” adusă pe dric

Protest al Sindicatelor din Sănătate în faţa Palatului Victoria
Protest al Sindicatelor din Sănătate în faţa Palatului Victoria (Epoch Times România)

Peste 5.000 de cadre medicale s-au strâns sâmbătă dimineaţa în Piaţa Victoriei. Pentru a ilustra situaţia în care se găseşte sistemul medical, ei au adus în faţa Guvernului un dric cu coroane de flori şi sicriu pe care scrie „Sănătate”.

Pe sicriu a fost lipită o fotografie a lui Eugen Nicolăescu, cu mesajul "Domnule ministru, nu distrugeţi sănătatea României", iar pe parbrizul dricului cadrele medicale au scris „Nu vrem spitale transformate în SRL-uri”, transmite Mediafax.

Majoritatea protestatarilor poartă măşti chirurgicale şi agită steguleţe, baloane şi pancarte. Mulţi dintre manifestanţi sunt medici veniţi din ţară, oameni care au făcut sute de kilometri pentru a îşi expune păsurile în faţa guvernanţilor, cu speranţa că poate, în ceasul al 12-lea, executivul va găsi o rezolvare la problemele lor. În caz contrar, organizatorii protestului de astăzi au anunţat că nu exclud posibilitatea declanşării unei greve generale şi a unor demisii în bloc.

Numărul celor strânşi iniţial în Piaţa Victoriei, estimat între 5.000 - 7.000 de participanţi care au pornit apoi în marş pe traseul Universitate - Parlament, aproape s-a dublat spre finalul protestului. La Universitate erau deja în jur de 10.000 de participanţi. „Marşul tăcerii” s-a finalizat cu un miting în apropierea Palatului Parlamentului, la alveola Parcului Izvor.

"Deşi am anunţat că la marş vor participa 5.000 de persoane aşteptăm ca până la finalul protestului să se strângă 7.000-10.000 de oameni", a declarat sâmbătă pentru Agerpres preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae.

"Acest marş este unul cu totul deosebit pentru că dincolo de revendicările cunoscute noi vrem să afirmăm în stradă un concept care a fost uitat în România şi anume, demnitatea", a precizat vineri Vasile Astărăstoae. "Demnitate înseamnă că statul te tratează ca pe acela căruia i-a dat puterea şi nu ca pe cel care este asuprit. Din această cauză vom învinge pentru că vrem să scoatem în stradă nu lupta pentru un instinct - foamea, ci pentru un sentiment, care este idealul de demnitate", a punctat Astărăstoae.

La rândul său, Ministerul Sănătăţi (MS), face un apel la dialog. În ziua premergătoare protestului, printr-un comunicat de presă, MS reiterează ideea că îi consideră pe profesioniştii din sănătate un "partener real de dialog" şi se declară "deschis în continuare dialogului şi colaborării astfel încât calendarul de îndeplinire a obiectivelor comune, asumat de ambele părţi, să fie respectat".

Obiectivele medicilor, care nu par a fi deloc comune cu ale guvernanţilor sunt alocarea a minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Iar pentru a putea fi vorba de un consens între demonstranţi şi Ministerul Sănătăţii, condiţia "preliminară şi nenegociabilă" a coaliţiei este dublarea salariilor medicilor rezidenţi.

"Am 1.300 de lei pe lună, din care 200 de euro se duc pe chirie. Ce să fac mai întâi cu banii care îmi rămân? Nu se poate trăi aşa", a declarat pentru hotnews un medic rezident care a venit tocmai din Iaşi pentru a lua parte la protestele de azi.

Pe durata protestelor, traficul rutier în Piaţa Victoriei a fost restricţionat pe axa Kiseleff-Calea Victoriei. Jandarmii, în rândul cărora se aflau şi negociatori, au încercuit locul unde s-au strâns protestatarii din medicină cu garduri mobile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne