12 ani prea târziu: Merkel îl critică pe Schröder pentru acceptarea unei poziţii de top în compania rusă Rosneft

Fostul cancelar german Schröder a fost criticat de succesoarea sa pentru acceptarea unei poziţii de top la gigantul rus în exploatare petrolieră Rosneft. Compania este ţinta unor sancţiuni SUA şi UE, impuse împotriva Moscovei după ce a anexat peninsula ucraineană Crimeea.
Fostul cancelar german Gerhard Schröder.
Fostul cancelar german Gerhard Schröder. (Getty Images)

Cancelarul german Angela Merkel l-a criticat pe predecesorul său, Gerhard Schröder, pentru acceptarea unei funcţii la compania rusă Rosneft, care este vizată în prezent de sancţiuni SUA şi UE.

“Nu cred că ceea ce face Schröder este în regulă”, a declarat Merkel, luni, în timpul unui interviu cu ziarul Bild care a fost transmis în direct pe website-ul publicaţiei.

Merkel se alătură unui cor tot mai mare de voci critice la adresa lui Schröder care, în calitate de lider al Partidului Social Democrat (SPD), a fost cancelar al Germaniei din 1998 până la înfrângerea sa de către Merkel în alegerile din 2005.

Merkel a declarat că nu va accepta un loc de muncă în industrie după ce termină activitatea de cancelar, subliniind totodată că acum îşi concentrează atenţia pe câştigarea celui de-al patrulea mandat. Merkel şi partidul său Uniunea Creştin Democrată (UCD) au un avantaj confortabil de 15% în faţa SPD, în condiţiile în care alegerile sunt programate pentru 24 septembrie.

Schröder, în vârstă de 73 de ani, nu este o figură nouă în controversa legată de Kremlin. El nu şi-a ascuns niciodată prietenia cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a fost criticat dur pentru că l-a îmbrăţişat pe acesta la o petrecere organizată în 2014 în Sankt Petersburg cu ocazia zilei de naştere, cu doar câteva săptămâni înainte ca Moscova să anexeze ilegal peninsula ucraineană Crimeea.

La câteva luni după ce a părăsit Cancelaria în 2005, Schröder a devenit şeful comitetului de acţionari al Nord Stream, o companie specializată în gazoducte care se ocupă de transporturile de gaz natural din Rusia în Germania pe sub Marea Baltică. Compania este deţinută majoritar de gigantul rus Gazprom.

Iar acum, cu câteva săptămâni înaintea alegerilor parlamentare germane, Schröder este criticat din nou pentru acceptarea unei poziţii în acel comitet, pentru care primeşte un salariu anual de 500.000 de dolari (425.000 de euro), în special în condiţiile în care Rosneft este supusă sancţiunilor occidentale pentru rolul Moscovei în conflictul din estul Ucrainei.

Săptămâna trecută, Schröder a insistat că noua sa slujbă nu va afecta şansele SPD în alegeri şi şi-a acuzat inamicii politici că desfăşuroară manevre în vederea realegerii Angelei Merkel.

Schröder este încă ridiculizat pentru că a declarat în 2005 că a fost de acord cu o descriere a lui Vladimir Putin ca un “democrat fără defecte”.