20 iulie - China lovită de taifunul numit "Tunetul Zeilor" - 5 milioane de persoane afectate

Taifunul Rammasun a lovit China pe 19 iulie, fiind cea mai teribilă furtună care a lovit China în ultimii 40 de ani
Taifunul Rammasun a lovit China pe 19 iulie, fiind cea mai teribilă furtună care a lovit China în ultimii 40 de ani (ChinaFotoPress/ChinaFotoPress via Getty Images)

Cel mai mare taifun care a lovit China în ultimele patru decenii a ucis 16 persoane până acum. Taifunul Rammasun a lovit teritoriul chinez cu rafale de vânt cu viteze mai mari de 230 de km/h şi valuri de 10 metri înălţime, doborând clădiri, linii de înaltă tensiune şi copaci. Sute de zboruri, curse feroviare şi rutiere au fost suspendate în sudul Chinei din cauza taifunului Rammasun.

Conform rapoartelor de ştiri, oraşul Haikou din Hainan, cu 2 milioane de locuitori, a fost lovit de vânturi de 160 km pe oră, iar cantitatea precipitaţiilor înregistrate pe parcursul unei luni a căzut în numai şase ore. Mai mult de un milion de oameni au rămas fără electricitate în Hainan şi Guangdong iar sute de mii de oameni au fost evacuaţi din zonele joase.

Cu un nume care înseamnă "Tunetul Zeilor," taifunul Rammasun a afectat cel mai mult provinciile Hainan şi Guangdong din China. Vântul, care a bătut în rafale foarte puternice, a doborât la pământ zeci de copaci care au blocat aproximativ 13 autostrăzi. Mai multe locuinţe au fost grav avariate. Totodată, alimentarea cu apă şi energie electrică a fost întreruptă, iar peste 100 de curse aeriene au fost anulate. Alte peste 70 de mii de persoane au fost evacuate din zonele de coastă. Mai multe echipe de intervenţie au fost mobilizate pentru a salva localnicii blocaţi de ape în propriile case sau maşini.

Cele mai recente statistici au arătat că mai mult de 5 milioane de persoane au fost afectate de Rammasun, pe o suprafaţă ce a cuprins zeci de oraşe de pe coasta sudică a provinciilor Guangdong, Hainan şi Guangxi Zhuang.

Hainan, zona în care Rammasun a ajuns deasupra uscatului vineri după-amiază, a suferit cele mai mari distrugeri, taifunul deteriorând reţelele de energie electrică şi apă, reţele de telecomunicaţii, drumuri şi porturi şi a distrugând 51.000 de case şi 406.000 hectare de culturi, cauzând astfel pierderi de 1,74 miliarde de dolari.

Printre victime se află doi oficiali guvernamentali din Hainan.

Rammasun, care a crescut la categoria 5 deasupra Mării Chinei de Sud, continuă să înainteze spre nord-vest.

Anterior, Rammasun a provocat distrugeri în Filipine şi a luat viaţa a peste 60 de oameni. Şi nordul Indiei se confruntă cu inundaţii puternice. Autorităţile au emis o avertizare de ploi abundente pentru următoarele zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe