Coreea de Nord avertizeaza cu "razboi sfant" in confruntarea statica cu Sudul

Armata sud coreeana efectuand manevre cu minitie de razboi la 25 km de granita Nordului comunist in Pocheon
Armata sud coreeana efectuand manevre cu minitie de razboi la 25 km de granita Nordului comunist in Pocheon (Song Kyung-Seok-pool / Getty Images)

Coreea de Nord a amenintat cu un "razboi sfant" nuclear joi iar Coreea de Sud a jurat "un contraatac fara mila" daca a fost atacat, pe masura ce ambele parti au ridicat tonul intr-un moment in care Sudul efectueaza manevre militare.

Exercitiile terestre si navale - desfasurate in marea Coreei de Sud - au atrat atentia Coreei de Nord, care a amenintat de multe ori ca va face Sudul praf si cenusa, denuntandu-si vecinul sau mai bogat drept un instigator la razboi, desi de cele mai multe ori conflictele apar la instigarea Phenianului.

"Pentru a contra intentia inamicului de a impinge situatia pana in punctul razboiului, fortele noastre revolutionare fac pregatiri pentru a incepe razboiul sfant in orice moment necesar, bazat pe strategia amenintarii nucleare", l-a citat agentia de stiri nord coreeana KCNA pe ministrul Fortelor Armate, Kim Yong-chun.

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, P.J. Crowley a spus "noi avem nevoie de actiuni constructive, nu de retorica aprinsa" din partea Phenianului.

"Ultimul lucru de care are nevoie regiunea din partea Coreei de Nord este retorica de amenintare", a spus el in Washington.

Coreea de Nord s-a mai folosit de amenintarea nucleara si inainte, dar analistii sustin ca comunistii coreeni nu au cum sa lanseze un dispozitiv nuclear.

Tensiunile au ajuns la maxim luna trecuta, cand Coreea de Nord a bombardat o insula a sudului, Yeonpyeong, omorand patru oameni, ca raspuns la exercitiul Coreei de Sud cu munitie de razboi, efectuat in ape disputate de Phenian.

Nordul a oferit de atunci un gest de reconcilere, oferind sa re-accepte inspectorii nucleari ONU ingrijorati despre programul sau de arme nucleare.

"Am vazut Nordul facand dute vino cu amenintarea cu razboiul nuclear inainte de exercitiile militare, apoi dupa o zi a ignorat ca au avut loc exercitiile, lansand o initiativa de pace, iar acum, dupa cateva zile, iar ameninta cu razboi nuclear", sustine Mark Hibbs de la Organizatia Carnegie pentru Pace Internationala, citat de Reuters.

"Dute vino-ul este parte a tacticii Nordului de a tine in confuzie pe toata lumea."

Presedintele sud coreean Lee Myung-bak a declarat intr-o vizita efectuata la o baza armata care supravegheaza Coreea de Nord, ca Sudul nu isi va relaxa pregatirea pentru a contraataca orice agresiune suplimentara.

"Am crezut ca rabdarea va asigura pacea pe acest Pamant, dar nu este asa", a spus trupelor Lee, criticat pentru raspunsul initial, care a fost perceput drept slab, asupra atacurilor Coreei de Nord.

Coreea de Sud a efectuat un mare exercitiu militar in regiunea Pocheon intre Seul si zona demilitarizata, puternic inarmata, care separa cele doua Corei. A continuat de asemenea exercitiile navale cu munitie de razboi la 100 km sud de granita maritima.

Exercitiul a implicat un tir mai puternic si mai mult concentrat decat se obisnuieste pentru un exercitiu organizat la locurile de antrenament ale armatei, aceasta fiind o indicatie suplimentara ca Lee doreste sa arate publicului ca guvernul poate infrunta Nordul.

"Retorica agresiva"

Un contingent mare de unitati mecanice care opereaza tancuri, 36 de artilerie autopropulsata, avioane de lupta si lansatoare multiple de rachete au luat parte in exercitiul cu munitie reala la doar cativa km de granita. A durat ceva mai putin de o ora.

Un purtator de cuvant al Biroului de Externe Britanic a aparat decizia Coreei de Sud de tinere a exercitiilor.

"Coreea de Sud are tot dreptul sa tina exercitii de aparare pe teritoriul sau", a spus el. "Noi indemnam Coreea de Nord sa inceteze retorica agresiva si sa se retina de la actiunile provocatoare."

Lee si-a inlocuit oficialii din domeniul apararii cu militari de actiune, ca raspuns la criticile raspunsului sau la actiunile ostile, incluzand un atac asupra unei nave in martie pentru care a fost invinuit Nordul, si bombardarea insulei Yeonpyeong.

Pietele financiare ale Sudului s-au inchis fara schimbare inainte de amenintarile KCNA. Remarcile Fenianului au esuat in trecut sa aiba un efect de durata, iar coeficientul de credit-default swaps al Coreei de Sud, o masura a riscului de credit, a ramas neschimbat.

Dar tensiunle recente au ingrozit pietele globale si acum figureaza in notele de cercetare din bancile majore cum ar fi Mellon Bank of New York, Royal Bank of Canada si SEB din Suedia.

"Dar fara indoiala ca suntem ... in situatia cea mai periculoasa de pe peninsula coreeana de ".

Apele disputate

Analistii spun ca Nordul este improbabil sa lanseze un alt atac asupra Sudului, cel putin in viitorul apropiat.

Pentru acum, Nordul probabil ca asteapta sa vada daca ultimele sale actiuni, incluzand oferta de readmitere a inspectorilor nucleari internationali, va produce rezultate cum ar fi intoarcerea la discutiile internationale asupra programului sau nuclear si a ajutorului economic.

China, singurul aliat major al Nordului saracit, a indemnat la dialog pentru rezolvarea crizei si a fost reticenta in a da vina, frustrand Washington-ul si aliatii sai care doresc ca Beijing-ul sa faca mai mult pentru a influenta Phenianul.

Presedintele Barack Obama este asteptat sa isi exprime punctul de vedere cand presedintele chinez Hu Jintao va vizita Statele Unite, pe 19 ianuarie.

Purtatoarea de cuvant a Ministerului de Externe chinez Jiang Yu, cand a fost intrebata de exercitiile militare ale Coreei de Sud, a repetat cererea Chinei de reluare a discutiilor intre sase parti.

"Situatia curenta din peninsula coreeana ramane extrem de complexa", a spus la o informare obisnuita de presa. "Indemnam partile sa exercite calm si retinere."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe