24 de lideri cer mai mult globalism pentru combaterea "pandemiilor viitoare"

Deşi există Regulamentul Sanitar Internaţional - pe care China nu îl respectă nici acum, în ciuda bătăliei date pe vaccinuri şi consumabile medicale -, Merkel, Macron & Comp cer transparenţă şi globalism.
Logo-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, agenţie a ONU
Logo-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, agenţie a ONU (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)

24 de lideri mondiali au semnat o scrisoare prin care solicită mai mult globalism pentru a combate "pandemiile viitoare", invocând focarul de virus Wuhan ca o oportunitate de a arunca naţionalismul la coşul de gunoi al istoriei.

Premierul britanic Boris Johnson, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron sunt principalele personalităţi din spatele scrisorii deschise, care a fost semnată de alţi 21 de şefi de stat.

Citiți și CEO al BioNTech: Virusul Wuhan va fi cu noi în următorii zece ani

În mesaj se afirmă că „nimeni nu este în siguranţă până când toată lumea nu este în siguranţă” şi că în continuare trebuie implementată o „comunitate globală” pentru a combate pandemiile viitoare „inevitabile”.

„Într-un moment în care Covid-19 ne-a exploatat punctele slabe şi diviziunile, trebuie să profităm de această oportunitate şi să ne reunim într-o comunitate globală pentru o cooperare paşnică care se extinde dincolo de această criză”, se menţionează în scrisoare.

„Construirea capacităţilor şi a sistemelor noastre pentru a face acest lucru va necesita timp şi un angajament politic, financiar şi societal susţinut de-a lungul mai multor ani”, mai adaugă aceasta.

Citiți și Memento: În aprilie, Partidul Comunist Chinez suna trompeta cooperării internaţionale în jurul crizei COVID19

Scrisoarea compară situaţia cu urmările celui de-al doilea război mondial şi îndeamnă la eliminarea atitudinilor „izolaţioniste şi naţionaliste”.

Scrisoarea solicită consolidarea infrastructurii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în ciuda eşecurilor documentate ale organismului global de sănătate în ceea ce priveşte pandemia şi a acuzaţiilor continue cu privire la preluarea propagandei regimului comunist chinez, care a facilitat extinderea focarului de virus Wuhan în toată lumea.

Directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a semnat, de asemenea, scrisoarea, după ce a criticat în mod repetat naţiuni, inclusiv Marea Britanie şi SUA, pentru că şi-au pus propriile populaţii pe primul loc atunci când a fost vorba de programul de vaccinare.

Citiți și Fostul premier britanic Gordon Brown cere formarea unui Guvern Mondial pentru a lupta contra virusului Wuhan

Scrisoarea solicită în mod specific semnarea unui tratat global privind pandemiile pentru a stabili „reguli şi norme” internaţionale pentru producerea şi distribuirea vaccinurilor, precum şi coordonarea privind „sistemele de alertă, schimbul de date şi cercetare”.

Probabil că orice tratat global ar aborda şi restricţiile care urmează să fie puse în aplicare în cadrul pandemiilor viitoare, deşi acest lucru nu este clar în scrisoare.

Miniştrii Sănătăţii urmează să se întâlnească în luna mai la Adunarea Mondială a Sănătăţii şi ar putea discuta acolo un tratat global.

Citiți și Noi dovezi despre folosirea biotehnologiei în armata chineză [Defense One]

Mai jos este scrisoarea completă semnată de 24 de lideri mondiali:

Pandemia Covid-19 este cea mai mare provocare pentru comunitatea globală din anii 1940. În acel moment, după devastarea produsă de două războaie mondiale, liderii politici s-au reunit pentru a făuri sistemul multilateral. Obiectivele erau clare: aducerea ţărilor laolaltă, disiparea tentaţiilor izolaţionismului şi naţionalismului şi abordarea provocărilor care nu puteau fi realizate împreună decât în spiritul solidarităţii şi cooperării: şi anume, pace, prosperitate, sănătate şi securitate.

Astăzi avem aceeaşi speranţă că, pe măsură ce luptăm pentru a depăşi pandemia Covid-19 împreună, putem construi o arhitectură internaţională de sănătate mai robustă, care să protejeze generaţiile viitoare. Vor exista alte pandemii şi alte urgenţe majore de sănătate. Niciun guvern sau agenţie multilaterală nu poate aborda singură această ameninţare. Întrebarea nu este dacă, ci când. Împreună, trebuie să fim mai pregătiţi pentru a prezice, preveni, detecta, evalua şi răspunde eficient la pandemii într-un mod foarte coordonat. Pandemia Covid-19 a fost o amintire dură şi dureroasă că nimeni nu este în siguranţă până când nu suntem toţi în siguranţă.

Prin urmare, ne-am angajat să asigurăm accesul universal şi echitabil la vaccinuri, medicamente şi diagnostice sigure, eficiente şi la preţuri accesibile pentru aceasta şi viitoarele pandemii. Imunizarea este un bun public global şi va trebui să putem dezvolta, fabrica şi implementa vaccinuri cât mai repede posibil. Acesta este motivul pentru care Access to Covid-19 Tools Accelerator (ACT-A) a fost creat pentru a promova accesul egal la teste, tratamente şi vaccinuri şi pentru a sprijini sistemele de sănătate din întreaga lume. ACT-A a îndeplinit multe aspecte, dar accesul echitabil este încă de realizat. Putem face mai multe pentru a promova accesul la nivel global.

Citiți și "Moartea este motorul care duce istoria înainte". Teorii fasciste ale Partidului Comunist Chinez

În acest scop, credem că naţiunile ar trebui să colaboreze pentru un nou tratat internaţional pentru pregătirea şi răspunsul la pandemie. Un astfel de angajament colectiv reînnoit ar fi o etapă importantă în intensificarea pregătirii pandemice la cel mai înalt nivel politic. Ar fi înrădăcinată în constituţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, atrăgând alte organizaţii relevante cheie în acest demers, în sprijinul principiului sănătăţii pentru toţi. Instrumentele globale de sănătate existente, în special Regulamentele internaţionale privind sănătatea, ar sta la baza unui astfel de tratat, asigurând o bază fermă şi testată pe care putem construi şi îmbunătăţi.

Scopul principal al acestui tratat ar fi să încurajeze o abordare a tuturor guvernelor şi a întregii societăţi, consolidând capacităţile naţionale, regionale şi globale şi rezilienţa la pandemiile viitoare. Aceasta include creşterea considerabilă a cooperării internaţionale pentru a îmbunătăţi, de exemplu, sistemele de alertă, schimbul de date, cercetare şi local, regional şi global, producerea şi distribuirea de contramăsuri medicale şi de sănătate publică, cum ar fi vaccinuri, medicamente, diagnostice şi echipamente de protecţie individuală.

Ar include, de asemenea, recunoaşterea unei abordări „O singură sănătate” care conectează sănătatea oamenilor, a animalelor şi a planetei noastre. Şi un astfel de tratat ar trebui să ducă la o mai mare responsabilitate reciprocă şi responsabilitate comună, transparenţă şi cooperare în cadrul sistemului internaţional şi cu regulile şi normele sale.

Pentru a realiza acest lucru, vom lucra cu şefii de stat şi de guverne la nivel global şi cu toate părţile interesate, inclusiv societatea civilă şi sectorul privat. Suntem convinşi că este responsabilitatea noastră, ca lideri ai naţiunilor şi instituţiilor internaţionale, să ne asigurăm că lumea învaţă lecţiile pandemiei Covid-19.

Într-un moment în care Covid-19 ne-a exploatat punctele slabe şi diviziunile, trebuie să profităm de această oportunitate şi să ne reunim ca o comunitate globală pentru o cooperare paşnică care se extinde dincolo de această criză. Construirea capacităţilor şi a sistemelor noastre pentru a face acest lucru va necesita timp şi un angajament politic, financiar şi societal susţinut pe parcursul mai multor ani.

Solidaritatea noastră în a ne asigura că lumea este mai bine pregătită va fi moştenirea noastră care ne protejează copiii şi nepoţii şi minimizează impactul pandemiilor viitoare asupra economiilor şi societăţilor noastre. Pregătirea pentru pandemii are nevoie de leadership global pentru un sistem global de sănătate potrivit pentru acest mileniu. Pentru ca acest angajament să devină realitate, trebuie să fim ghidaţi de solidaritate, corectitudine, transparenţă, incluziune şi echitate.

Boris Johnson, prim-ministru al Regatului Unit; Emmanuel Macron, preşedintele Franţei; Angela Merkel, cancelarul Germaniei; Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi alţi 21 de lideri mondiali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe