27 de ani de la Mineriadă, comemorare cu incertitudini şi controverse. Procurorii, acuzaţi că au făcut praf dosarul

Comemorarea victimelor Mineriadei declanşate de Ion Iliescu a avut loc în acest an pe fundalul veştii că dosarul atrocităţilor din iunie '90 a fost deferit, finalmente, instanţei. În timp ce unii salută bucuroşi această veste, alţii acuză că dosarul este incomplet şi are vicii de procedură.
Comemorarea victimelor Mineriadei
Comemorarea victimelor Mineriadei (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

În zorii zilei de 13 iunie 1990, statul român, condus de Ion Iliescu, trimitea vaste efective de poliţişti şi soldaţi în Piaţa Universităţii împotriva câtorva grevişti ai foamei. Tot pe 13 iunie, în Bucureşti s-a tras, 4 oameni fiind ucişi prin împuşcare. O zi mai târziu, în Capitală se prăvăleau minerii şi alte mii de oameni din toată ţara, convocaţi de senatori şi deputaţi. Rezultatul? Morţi, răniţi, bătăi, reţineri abuzive, jaf şi devastare. Pe scurt, România aruncată în haos, tineri rămaşi cu sechele pe viaţă, tineri care au emigrat.

Comemorarea de astăzi a fost marcată de o veste teoretic mult aşteptată: după 27 de ani de tergiversări, dosarul Mineriadei a fost trimis către instanţă de Parchetul General. Vestea a fost adusă la Universitate de un grup de protestatari din Piaţa Victoriei care au pichetat astăzi Parchetul General, cerând trimiterea în instanţă a dosarului.

"Am organizat o acţiune de pichetarea a Parchetului General. (...) Două persoane de la noi au reuşit să intre în audienţă (...) Ideea e că am înţeles că astăzi se va trimite dosarul Mineriadei în instanţă. Eu zic că este un succes ca după 27 de ani să reuşim asta, eu zic că doar cu paşi mărunţi putem ajunge acolo unde vrem şi zic că doar prin condamnarea lui Iliescu putem stârpi uşor-uşor corupţia în ţară şi aceşti eroi care au murit atunci nevinovaţi, absolut nevinovaţi - că de 27 de ani strigăm împotriva comunismului - vor avea în sfârşit linişte. Până când Iliescu nu va fi condamnat nu cred că îşi va găsi nimeni liniştea, nici ei nici noi!", a declarat o tânără venită să comemoreze victimele Mineriadei, după ce a luat parte la protestul de la Parchet.

Pe de altă parte, Viorel Ene - preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor din România, organizator al unei comemorări în Piaţa Victoriei, susţine că dosarul trimis în instanţă este incomplet, mulţi dintre cei vinovaţi de atrocităţile din iunie nu au fost puşi sub acuzare, şi are şi vicii de procedură, putând fi oricând atacat de avocaţii inculpaţilor.

"Noi am avut o întâlnire marţi cu domnul procuror general, am analizat stadiul dosarului, am arătat toate nemulţumirile noastre. (...) Dosarul este atât de complex, cu morţi prin împuşcare, a tras armata, a tras poliţia (...) S-a folosit iar armament împotriva poporului. După care, este aspectul că au fost reţinuţi ilegal timp de 6-7 zile în două unităţi militare - Băneasa şi Măgurele - peste 1300 de persoane. S-au emis mandate de arestare care s-au dovedit o parte dintre ele ilegale, imputabile procurorilor. (...) Au mai fost şi plângeri pentru devastarea de sedii, PNŢ, PNL, sedii de ziare, reviste şi aşa mai departe, după care am arătat că în momentul de faţă doar 19 persoane sunt puse sub acuzare.

Deci din punctul nostru trebuiau să fie cel puţin 100 de persoane puse sub acuzare. (...) Cei care au tras şi au dat ordin să tragă nu sunt în dosar. Dacă s-a redeschis pentru morţi în momentul în care s-a schimbat legislaţia, dosarele cu morţi sunt imprescriptibile.

Deci am arătat aceste probleme, mai ales că aveam informaţii şi din partea avocaţilor celor puşi sub inculpare, că fiind făcut aşa, într-o veselie, vor depune la prima instanţă să se reîntoarcă dosarul. (...) Sunt multe vicii de procedură. De exemplu, eu, victimă în dosar, am depus cerere şi trebuia să particip la audieri, că aşa spune legea, art. 81 din Codul de procedură spune că eu, victimă, am dreptul – domnul Coşneanu m-a dat afară.

Deci sunt foarte multe vicii de procedură în acest dosar de care va profita în primul rând partea adversă. (...) Situaţia este foarte clară că la primul termen, de pe instanţă acest dosar se vor ridica de către partea adversă excepţii, şi excepţii sunt foarte, foarte multe, cât timp nu vrei să instrumentezi un dosar probatoriu", a declarat Viorel Ene, precizând că va depune plângere penală pentru instrumentarea defectuoasă a dosarului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne