28 iunie 1940 - Ziua ocupaţiei sovietice. Alexandru Cozer: Cum ruşii, în prezent, "eliberează" Donbasul, aşa au "eliberat" şi atunci Basarabia

Distrugerile provocate de invazia rusă în Ucraina
Distrugerile provocate de invazia rusă în Ucraina

„Astăzi, oficial, în Republica Moldova este Ziua ocupaţiei sovietice. La fel cum Ucraina este invadată şi distrusă în prezent, aşa şi la 28 iunie 1940 Uniunea Sovietică a invadat România şi a rupt Basarabia”, consideră jurnalistul Alexandru Cozer, menţionând că, precum ruşii în prezent „eliberează” Donbasul, aşa au „eliberat” şi atunci Basarabia.

„Au urmat valuri de deportări, cei mai demni oameni ai acestui pământ au fost împuşcaţi în ceafă sau transformaţi în sclavi la mii de km de casă”, scrie acesta pe pagina sa de socializare, subliniind că în acest moment este mai important ca niciodată „să ne amintim şi să vorbim despre acea crimă comisă de ruşi, prin care am fost rupţi de la ţară şi care ne-a privat ca astăzi să fim în România, un stat membru UE şi NATO, prosper, sigur şi liber în adevăratul sens al cuvântului”.

În opinia lui Alexandru Cozer, nu se poate construi viitorul fără a-ţi cunoaşte trecutul. Astăzi, acest lucru e mai important decât niciodată, cel puţin în ultimii 30 de ani. „Şi asta trebuie să fie valabil pentru toată conducerea înaltă a ţării, nu doar pentru un singur ministru!”.

În context, ministrul Justiţiei de la Chişinău, Sergiu Litvinenco, a menţionat că ziua de 28 iunie 1940 a însemnat desprinderea ţării de România şi de Europa pentru mai mult de jumătate de secol. „Comemorarea acestei zile este un act de dreptate socială şi naţională faţă de înaintaşii noştri, care au crezut în viitorul nostru european şi democratic”.

„În această zi tragică pentru istoria noastră naţională, suntem obligaţi să ne amintim de zecile şi sutele de mii de oameni care au suferit ca urmare a punerii în aplicare a unui sistem de inginerie socială radicală. Urmările acesteia le simţim şi astăzi, dat fiind că proiectul sovietic a distrus sau marginalizat cele mai întreprinzătoare, educate şi harnice elemente din cadrul fiecărei comunităţi etnice locale”, a notat Litvinenco.

Ocupaţia sovietică din 1940 şi instaurarea regimului comunist totalitar a fost condamnată în Declaraţia de lndependenţă a Republicii Moldova din 27 august 1991.