29 de ani de când statul a trimis unei mame un fiu mort şi fără faţă. Procurorul General, somată să redeschidă dosarul

Gabriela Scutea
Gabriela Scutea (YouTube/Mihai Tatu)

Asociaţia Victimelor Mineriadelor din România i-a solicitat procurorului general al României, Gabriela Scutea, redeschiderea dosarului morţii soldatului jandarm Niculae Lazăr, victimă a venirii minerilor în Capitală în septembrie 1991.

Acum exact 29 de ani, pe 25 septembrie 1991, tânărul soldat Niculae Lazăr ardea de viu în timp ce-şi făcea datoria. Trimis să apere Guvernul de minerii lui Miron Cozma, tânărul a fost împroşcat cu lichid dintr-o sticlă incendiară aruncată de manifestanţii dezlănţuiţi. Masca de cauciuc i s-a topit pe faţă, obrajii, buzele şi ochii i-au ars. Patru zile mai târziu, după chinuri groaznice, tânărul se stinge din viaţă, lăsând în urma sa părinţi îndureraţi şi o pată ruşinoasă pe blazonul statului "de drept".

„Copilul meu a făcut parte din trupele de jandarmi Bucureşti-Băneasa. A fost chemat să apere Guvernul. Un miner a aruncat cu o sticlă incendiară şi Culae a luat foc. I s-a topit masca de cauciuc pe faţă. Mi-au povestit colegii lui. Obrajii, buzişoarele, ochişorii, toate au ars. A murit după patru zile, în chinuri cumplite, la Spitalul Titan. Ce simte o mamă când îşi trimite fiul la oaste să-i apere apere ţara cu onor iar ţara îl azvârle înapoi mort şi fără faţă?”, declara, în urmă cu ani mulţi, mama lui Niculae Lazăr pentru Adevărul.

Niculae Lazăr nu a fost unica victimă a acelui 25 septembrie de foc. Au mai pierit atunci studentul Andrei Frumuşanu şi Aurica Crăiniceanu, o tânără femeie de 27 de ani, mamă a doi copii. Spre deosebire de soldatul Lazăr, cei doi nu au fost ucişi de mineri ci de proiectile trase dinspre clădirea Guvernului, însă şi ei au trecut prin suferinţe cumplite.

Mai jos, cererea adresată de AVMR procurorului general:

(AVMR)

(AVMR)

(AVMR)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne