49 de senatori republicani anunţă că se vor opune acordului nuclear cu Iranul, în forma actuală

Capitoliul Statelor Unite ale Americii, sediul Congresului american.
Capitoliul Statelor Unite ale Americii, sediul Congresului american. (Karen Bleier/AFP/Getty Images)

În semn că validarea acordului nuclear P5 1, pe care SUA încearcă să-l reînnoiască cu Iranul, nu va fi uşoară în Congres, ci de-a dreptul imposibilă, 49 dintre cei 50 de senatori republicani au anunţat că nu vor sprijini niciun acord care nu va limita programul de rachete al Iranului şi nu va „confrunta sprijinul Iranului” pentru terorism.

Acordul nu este destinat să acopere aceste probleme, ci doar programul nuclear civil al Iranului - pe fondul temerilor privitoare la intenţia Republicii Islamice de a construi arme nucleare.

Clauzele acordului nu sunt publice, dar analiştii nu speră că vor atinge vreuna dintre probleme.

Senatorul Rand Paul (R-KY) a fost singurul senator care nu s-a împotrivit acordului. El a afirmat că nu are sens să condamni o înţelegere nefinalizată, spunând că „nu este o poziţie foarte înţeleaptă”. Nu este clar unde se vor situa democraţii din Senat în privinţa acordului.

În orice caz, rapoartele au remarcat că acordul nuclear a supravieţuit Congresului în 2015, în ciuda obiecţiei copleşitoare a republicanilor şi a controlului lor asupra Senatului. Acum, ei nu controlează camera superioară, aşa că orice încercare de a-l bloca definitiv va depinde de sprijinul democraţilor.

Rezultatul va depinde, în cele din urmă, şi de momentul finalizării lui, dacă va avea totuşi loc, dar şi de eforturi pe care le va face Administraţia Biden pentru a trece planul.

Dacă va fi perfectat, ţiţeiul iranian va inunda pieţele, scăzând preţul petrolului - lucru care va ajuta democraţii aflaţi în cădere dramatică în sondaje - chiar înaintea alegerilor de la jumătate de mandat, ce vor avea loc în noiembrie.

În acelaşi timp, există întrebări despre modul în care acordul va reconcilia ridicarea sancţiunilor impuse Iranului cu noile sancţiuni impuse Rusiei, care doreşte garanţii că viitoarele proiecte lucrative din Republica Islamică nu vor fi afectate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe