52 de jandarmi l-au apărat pe Dragnea la ÎCCJ în ziua când jurnaliştii au fost îmbrânciţi de susţinători PSD. Cât a costat "distracţia"?

Jandarmi la Inalta Curte
Jandarmi la Inalta Curte

Jandarmeria Bucureşti a trimis nu mai puţin de 52 de jandarmi la Înalta Curte, pe 15 aprilie 2019, când urma să aibă loc ultimul termen în procesul lui Liviu Dragnea. Alţi 29 au fost mobilizaţi în zonă...

În plus, au fost trimise 9 autospeciale în apropiere. Costul acestei "distracţii" s-a ridicat la circa 5.300 de euro, reprezentând combustibil, indemnizaţii jandarmii etc.

Aceste informaţii au fost furnizate chiar de Jandarmerie, dar nu de bunăvoie, evident. Activistul civic Cristian Mihai Dide le-a solicitat instituţiei în baza legii liberului acces la la informaţii publice. Dide a acţionat Jandarmeria în instanţă şi a câştigat. Însă, deşi obligată de lege să furnizeze informaţiile respective, Jandarmeria a refuzat să o facă. Activistului i-au fost transmise informaţiile pe care le cerea DOAR DUPĂ ce instanţa căreia Dide i s-a adresat din nou, a dispus ca şeful jandarmeriei Bucureşti să fie ars la salariu cu 20% din salariul minim brut pe economie, pentru fiecare zi de întârziere, iar Jandarmeria Bucureşti penalizată şi ea cu 100 de lei pentru fiecare zi de întârziere de furnizare a datelor.

foto
foto

foto
foto

Ce a plătit Jandarmeria, din bani publici, pe 15 aprilie 2019

Pe 15 aprilie 2019, la Înalta Curte urma să aibă loc ultimul termen în dosarul în care Liviu Dragnea a fost condmanat la trei ani şi jumătate de închisoare. Procesul s-a amânat, în schimb ziua a fost marcată de un uriaş scandal.

În faţa instanţei au venit câteva sute de susţinători ai lui Dragnea, aparent mobilizaţi de PSD. Presa a speculat la momentul respectiv că parte dintre ei ar fi fost mobilizaţi de Codrin Ştefănescu. Tot presa a relatat că printre cei prezenţi au fost şi membri ai Clanului Sportivilor.

Pe lângă cei paşnici (dintre care unii nu prea ştiau de ce sunt acolo), care scandau "Dragnea preşedinte!" au fost şi protestatari agresivi nu doar la nivel verbal ci unii şi fizic. Astfel, când Dragnea a ajuns la Înalta Curte, unii ieşiţi de după gardurile metalice de delimitare au îmbrâncit presa care voia să îi pună întrebări liderului PSD. S-a creat o busculadă şi reporterii au fost agresaţi. Busculada s-a creat sub ochii zecilor de jandarmi care, în loc să-i îndepărteze pe cei agresivi, au împins şi ei presa.

La ÎCCJ au fost şi câţiva protestatari rezist. Aceştia au fost paşnici. Însă, unii dintre susţinătorii PSD au aruncat cu ouă in ei. Practic, în ziua respectivă, a fost un circ urît, s-a pus presiune pe judecători, presa a fost îmbrâncită iar toată această "distracţie" a costat peste 5000 de euro.

ATENTIE: La această sumă, urmează să se adauge cei 100 lei/zi de întârziere în furnizarea informaţiilor pe care Jandarmeria trebuie să i-i dea lui Dide. Potrivit activistului, Jandarmeria a furnizat informaţiile abia la 630 de zile de la pronunţarea deciziei instanţei care obliga instituţia să transmită datele solicitate de activist, ceea ce ar însemna 63.000 lei, respectiv alte aproape 13.000 de euro.

În total, peste 18.000 de euro din banul public pentru o zi când presa a fost agresată sub ochii jandarmilor şi pentru refuzul conducerii DGJMB de a comunica informaţii despre costul zilei respective. Aceasta deşi jandarmii sunt plătiţi din bani publici, bani ce vin din taxele şi impozitele plătite de cetăţenii la care, de altfel, urmau să ajungă şi informaţiile cerute de Dide.

Dacă datele solicitate de Dide erau furnizate aşa cum se cuvinte într-un stat democrat în care instituţiile sunt transparente, respectiv după ce activisul civic le-a cerut în baza legii 544 privind liberul acces la infomaţii de interes pubilc, s-ar fi scutit banii cheltuiţi cu procese, cu penalităţi, iar românii ar fi fost informaţi în timp util cu privire la evenimente importante, nu după ani de zile, când praful uitării se aşează pe cele întâmplate...

Cel puţin la fel de îngrijorător ca ignorarea interesului public, a dreptului cetăţeanului la infomaţii şi ca nepăsarea faţă de banul public este şi faptul că, intr-un stat care se pretinde de drept, Jandarmeria Bucureşti - în fapt conducerea ei - şi-a permis să ignore o hotărâre judecătorească definitivă timp de 630 de zile.

Vă invităm să urmăriţi materialul video înregistrat de Epoch Times pe 15 aprilie 2019 la Înalta Curte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne