7 aprilie Ziua Libertăţii Republicii Moldova a declarat Parlamentul

Fostul preşedinte al Partidului Democrat din R. Moldova, Marian Lupu
Fostul preşedinte al Partidului Democrat din R. Moldova, Marian Lupu (www.pdm.md)

Joi, parlamentul Republicii Moldova a declarat data de 7 aprilie - Ziua Libertăţii, când vor fi comemorate evenimentele şi tinerii care au protestat paşnic în aprilie 2009, „în numele dreptăţii şi democraţiei”, relatează Unimedia.

Proiectul de lege nu a fost susţinut de grupul parlamentar al socialiştilor (PSRM). Potrivit liderului grupului, Igor Dodon, după trei ani încă nu se cunoaşte adevărul despre evenimentele din 7 aprilie, de aceea este prematur de a "ridica în slăvi" pe participanţii la proteste. "Ancheta nu este dusă până la capăt. Nu este momentul să dăm calificări şi aprecieri. Noi considerăm că nu este corect să abrogăm hotârâri şi să conferim careva distincţii până la clarificarea situaţiei, până nu aflăm cine sunt organizatorii şi până nu elucidăm toate circumstanţele acelor evenimente. Noi vom vota împotriva acestui proiect”, a spus liderul PSRM.

Şi deputatul neafiliat Mihai Godea şi-a manifestat indignarea că nici după trei ani actuala guvernare nu a reuşit să facă lumină în acest caz.

"Mai corect ar fi ziua de 6 pentru că atunci au avut loc proteste paşnice. Ziua de 7 a fost mai complexă, a fost marcată de violenţă şi incendierea clădirilor de stat. Au fost mulţi provocatori şi organizatori ai unui scenariu destul de obscur. Eu propun să rămână ziua de 7 aprilie - Ziua Libertăţii, însă să fie adăugată sintagma că va fi zi de comemorare a tinerilor care au protestat paşnic în cadrul evenimentelor din 2009", a punctat la rândul său preşedintele Parlamentului Marian Lupu, lider al Partidului Democrat.

"În numele miilor de tineri care au manifestat paşnic şi şi-au exprimat liber voinţa, propun ca această zi să fie declarată 'Ziua Libertăţii'. Sunt de acord că adevărul trebuie aflat, dar faptul că acţiunile au degenerat în acte de violenţă este regretabil. Însă acum avem un Parlament democratic datorită acestor tineri. Eu insist asupra zilei de 7 aprilie pentru că a fost ziua culminantă a protestelor, însă se acceptă menţiunea dumneavoastră”, a declarat deputatul PL Corina Fusu, care este autorul iniţiativei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe