700 de şalupe rapide iraniene desfăşurate în Golful Persic, SUA trimite patrule B-52 din nou

Desfăşurare masivă de şalupe rapide iraniene în Golful Persic
Desfăşurare masivă de şalupe rapide iraniene în Golful Persic (Captură video)

Joi, un oficial al Pentagonului a declarat pentru Fox News că SUA au trimis încă o dată două bombardiere B-52 pentru a efectua un zbor în Golful Persic ca un nou „avertisment” către Iran, în urma unui zbor similar scurs în presă pe 30 decembrie.

Aceasta este a patra oară din luna noiembrie când bombardierele cu rază lungă de acţiune au fost desfăşurate în operaţiuni dus-întors din Statele Unite către Golf. La fel ca data trecută, bombardierele au plecat de la baza aeriană Minot din Dakota de Nord pentru o misiune non-stop de 36 de ore.

Ultimele zboruri sunt un răspuns probabil la seria de manevre militare din Republica Islamică care au loc în prezent în apele Golfului Persic. În aceeaşi zi, forţele de elită Basij (structura de Securitate Internă a regimului de la Teheran) şi ale marinei Gardienilor Revoluţiei au desfăşurat un număr mare de „şalupe rapide” în strâmtoarea Ormuz, care ar fi implicat 700 de nave.

Şeful Biroului NBC News şi corespondentul Ali Arouze au prezentat un videoclip al exerciţiului şi au menţionat că, deşi marina iraniană nu prezintă vreo „problemă” pentru puterea armatei americane, realitatea este că ...

Dacă totuşi vorbim despre atacuri în Golful Persic, aceste bărci sunt arma secretă a Iranului împotrivă unei flote americane.

Comandantul Gărzii Revoluţionare din Iran, generalul-maior Hossein Salami, a descris manevrele de joi prin mass-media de stat:

"Forţele noastre armate şi forţele de mobilizare sunt întotdeauna gata să apere interesele vitale ale Iranului în apele Golfului ... Există părţi secrete ale capacităţilor noastre militare care pot fi afişate doar în timpul operaţiunilor".

SUA au ordonat anterior grupului de nave de sprijin pentru portavionul USS Nimitz să rămână în regiunea Golfului, după ce Pentagonul ordonase iniţial întoarcerea acasă, pe coasta de vest a SUA.