8 martie altfel. Flori pentru femeile ucise de violenţa domestică şi de indiferenţa statului

În timp ce-şi fac o prioritate din graţieri şi închisori, autorităţile uită de femeile băute, violate, maltratate de soţi sau iubiţi şi care au nevoie de ajutor. În lipsa instrumentelor legale care să le protejeze, multe dintre victimele violenţei ajung sub pământ...
Flashmob pentru stoparea violenţei contra femeilor
Flashmob pentru stoparea violenţei contra femeilor
Se încarcă player-ul...

Mihaela Gabriela, incendiată de iubit chiar de Dragobete, Elena Vacariu, ucisă cu pumnii şi picioarele de soţul ei, Măricica Hanga, bătută, torturată si incendiată de partener, plus multe alte femei ucise, unele chiar în faţa copiiilor lor, au primit astăzi - post mortem - flori de la un grup de femei care au organizat un flashmob în faţa Ministerului Justiţiei, pentru a ridica (o dată în plus) problema lipsei unei protecţii reale a femeilor şi fetelor victime ale violenţei.

Flashmob pentru stoparea violenţei contra femeilor
Flashmob pentru stoparea violenţei contra femeilor

Flashmob pentru stoparea violenţei contra femeilor
Flashmob pentru stoparea violenţei contra femeilor

Intitulat "Cade una, cad toate", flashmob-ul s-a bucurat de participarea câtorva zeci de tinere. Fiecare dintre ele a ţinut în mâini o floare şi un cartonaş cu numele (atunci când acesta era cunoscut) şi scurta poveste a femeii ucise. După ce au citit la portavoce textele de pe cartonaşe, protestatarele au depus florile lângă Ministerul Justiţiei, care, spun protestatarele, refuză să ia măsurile necesare pentru ca femeile să fie protejate de violenţă.

Flashmob pentru stoparea violenţei contra femeilor
Flashmob pentru stoparea violenţei contra femeilor

După depunerea florilor, participantele, aşezate în cercuri concentrice, s-au lăsat să cadă la pământ, în memoria semenelor lor care n-au mai avut norocul să se poată ridica, după ce soţii, iubiţii etc. le-au bătut până şi-au dat ultima suflare.

Cade una, cădem toate - Flashmob la Ministerul Justiţiei
Cade una, cădem toate - Flashmob la Ministerul Justiţiei (Epoch Times)

Şi dacă pentru femeile ucise nu se mai poate face nimic, în schimb pentru cele ce au zile trebuie găsite soluţii. Aşadar, participantele la protest au cerut ca Ministerul Justiţiei să facă demersurile necesare pentru ca poliţiştii să poată emite pe loc ordin de protecţie după constatarea faptelor de violenţă, astfel încât victimele să fie în siguranţă imediat iar dosarul penal să continue chiar dacă victima îşi retrage plângerea (lucru ce se întâmplă ades din cauza fricii). În prezent, pentru a obţine un ordin de protecţie, femeia trebuie să se adreseze instanţei şi, până la emiterea acestuia, poate fi ucisă... lucru ce s-a întâmplat deseori.

"Sperăm ca Ministerul Justiţiei să fie un pic mai deschis la dialog, pentru că, deşi există un proiect de lege care a fost dezbătut în CSM, discutat şi consultat cu activişti, experţi, ongişti, Ministerul Justiţiei încă nu şi-a dat acordul pentru acel ordin de protecţie emis imediat de către poliţişti. Ce înseamnă asta? Că un poliţist poate merge la domiciliul victimei, constată fapta de violenţă şi emite un ordin de protecţie imediată care apoi e confirmat de instanţă. Ei bine, în acest moment, Ministerul Justiţiei este cel care depune cea mai mare reticentă, în condiţiile în care MAI şi-a dat acordul pentru aşa ceva. Prin acţiunea noastră, noi vrem să le arătăm că fiecare zi în care se întârzie luarea unei decizii înseamnă viaţa unor femei, siguranţa unor copii şi trebuie să se gândească foarte serios", a declarat Carmen Gheorghe, unul dintre organizatorii flashmob-ului de astăzi.

"Nu există o prioritate pe agenda ministerului, de fiecare dată ne lovim de alte priorităţi, închisorile, corupţia, lucruri care sunt foarte importante dar şi siguranţa semenelor noastre e o prioritate", a mai acuzat Carmen Gheorghe.

Stereotipuri de sus până jos

Deşi, potrivit Ministerului Public, 27% dintre omoruri au loc în familie, paradoxal sau nu, multă lume închide ochii căci încă există mentalitatea că bătaia e ruptă din rai şi că nu e nicio problemă dacă bărbatul îşi mai bate femeia din când în când. Mentalitatea aceasta este deprinsă în familie şi se perpetuează de-a lungul întregii vieţi căci în curricula şcolară nu sunt introduse cursuri despre violenţă, cât de nocivă este etc. Cel mai grav este că astfel de stereotipuri cum că bătaia este în regulă uneori se regăsesc inclusiv şi la cei care ar trebui să facă ceva pentru protecţia victimelor violenţei.

"Pornind de la poliţie, continuând cu IML şi în justiţie peste tot vei găsi funcţionari care îţi vor spune cu nonşalanţă că din când în când e ok şi va exista întotdeauna acest proces în care victima e vinovată, e cazul să încetăm cu lucrurile astea. Există instanţe în Bucureşti, precum judecătorie sector 6, unde ştim foarte clar că nu se obţin ordine de protecţie pentru că judecătorii nu înţeleg ce înseamnă violenţa asupra femeii", a explicat Carmen Gheorghe.