80 de ani de la primul val de deportări staliniste. Maia Sandu: Libertatea trebuie preţuită şi apărată de orice impulsuri totalitare

Deportările pe timpul sovieticilor.
Deportările pe timpul sovieticilor. (youtube.)

„Sunt 80 de ani de când zeci de mii de oameni au fost scoşi în toiul nopţii din case, au fost deposedaţi de averea agonisită cinstit, au fost batjocoriţi şi, fără vreun proces de judecată, fără drept la apărare, au fost duşi, în condiţii inumane, departe de casă”, a declarat duminică, preşedintele Maia Sandu, în cadrul evenimentului de comemorare a primului val de deportări.

Şefa statului a depus flori la Monumentul Deportaţilor şi Deţinuţilor Politici din Scuarul Gării menţionând că urmările epurării politice şi sociale sunt simţite în fiecare zi de supravieţuitorii şi membrii familiilor celor deportaţi, dar şi în întreaga societate.

„Pentru că puterea sovietică i-a smuls de printre noi pe liderii de comunităţi, pe oamenii inteligenţi şi pe cei care aveau spirit de antreprenor – pe cei care reprezentau un pericol pentru regimul totalitar”, a notat Maia Sandu.

În discursul său, şefa statului a subliniat că munca istoricilor, a asociaţiilor de profil, a rudelor şi urmaşilor celor care au trecut prin calvarul deportărilor şi care pun umărul la descoperirea, descrierea şi promovarea informaţiilor şi mărturiilor despre aceste zile negre din istoria noastră este foarte importantă.

E de datoria tuturor să păstreze vie memoria şi să transmită această memorie noilor generaţii. Să educe tinerii în spiritul valorilor democratice, al respectului reciproc şi al curajului de a-şi apăra drepturile în faţa oricăror impulsuri totalitare, a adăugat Maia Sandu.

„E important să ţinem minte că libertatea de care ne bucurăm astăzi ne-a costat zeci şi sute de mii de vieţi şi destine frânte. Libertatea este un dar, pe care l-am plătit scump, de aceea, trebuie să o păstrăm cu sfinţenie. Doar preţuind libertatea, putem să ne tămăduim rănile trecutului şi să mergem mai puternici într-un viitor paşnic, prosper şi european”, a conchis Maia Sandu.

Primul val de deportări a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe