80 de nord-coreeni executaţi public pentru că au vizionat emisiuni TV sud-coreene

Liderul nord coreean Kim Jong-Un (Ed Jones / AFP / GettyImages)
Flori Mladin
11.11.2013

În Coreea de Nord au fost executate public, la începutul lunii noiembrie, cca. 80 de persoane, dintre care multe au fost acuzate pentru faptul că au urmărit emisiuni ale televiziunii sud-coreene, ceea ce este strict interzis în Nord, a relatat, luni, un cotidian sud-coreean, citat de AFP.

Cotidianul conservator JoongAng Ilbonu citează o singură sursă anonimă, dar cel puţin un grup de transfugi nord-coreeni ajunşi în Coreea de Sud a declarat că este în posesia unor informaţii care confirmă articolul cotidianului.

Execuţiile au avut loc în ziua de 3 noiembrie în 7 oraşe din ţară, precizează această sursă descrisă ca fiind "familiară" cu afacerile interne din Coreea de Nord, unde a fost recent.

În oraşul port Wonsan din estul ţării, autorităţile au împuşcat opt condamnaţi pe un sadion, la execuţie asistând 10.000 de persoane, conform aceleiaşii surse care citează un martor ocular.

Cei mai mulţi condamnaţi au fost executaţi pentru că au urmărit emisiuni televizate din Coreea de Sud, care au fost introduse clandestin pe DVD-uri sau stick-uri de memorie. Alte persoane au fost acuzate de "prostituţie", pentru acelaşi delict.

Daily-NK, un site de ştiri administrat de transfugi nord-coreeni şi care dispune de o reţea de surse în Coreea de Nord, a afirmat că nu are informaţii în legătură cu acest subiect.

În schimb North Korea Intellectual Solidarity, un alt site administrat tot de refugiaţi, subliniază că mai multe surse au transmis acum câteva luni că vor avea loc în viitor numeroase execuţii publice.

"Regimul pare să se teamă de posibilitatea de schimbare a stării de spirit a oamenilor şi încearcă să le inducă teamă", declară un oficial al site-ului.

De trei generaţii, familia Kim este în fruntea regimului comunist din Coreea de Nord, care este condusă cu mână de fier. În prezent, liderul nord-coreenilor este Kim Jong-un.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor