87 de generali în retragere cer demisiile secretarului Apărării şi şefului Marelui Stat Major american pe fondul retragerii din Afganistan

Generalul Mark Milley, şeful armatei americane
Generalul Mark Milley, şeful armatei americane (Chip Somodevilla/Getty Images)

Un grup de 87 de generali în retragere au semnat, luni, o scrisoare deschisă prin care solicită demisiile şefului Pentagonului, Lloyd Austin, şi a şefului Marelui Stat Major, gen Mark Milley. Cei 87 sunt de părere că cei doi lideri militari aveau datoria să-l împiedice pe Joe Biden să aprobe ieşirea precipitată din Afganistan.

Scrisoarea a fost semnată de un grup numit „Flag Officers 4 America”, care se descrie ca fiind format din "generali şi amirali în retragere care apără Constituţia". Grupul a mai trimis o scrisoare deschisă şi în luna mai 2020, în care puneau la îndoială rezultatele alegerilor din 2020, precum şi sănătatea fizică şi mentală a preşedintelui Joe Biden.

În scrisoarea de luni a grupului, semnatarii îi acuză pe Milley şi Austin de „neglijenţă în îndeplinirea atribuţiilor” pentru plecarea ”dezastruoasă” din Afganistan, care a lăsat americanii şi afganii care au colaborat cu forţele occidentale blocaţi în ţară, devenind „de facto ostatici ai talibanilor”.

"Un principiu fundamental în armată este responsabilizarea factorilor de decizie pentru acţiunile sau inacţiunile lor. Trebuie să existe o responsabilitate la toate nivelurile pentru acest dezastru tragic şi evitabil", menţionează generalii.

Departamentul Apărării nu a răspuns imediat la solicitarea Insider de a comenta textul documentului.

Grupul de generali a mai spus că este „catastrofal” faptul că echipamentul militar a fost abandonat în mâinile adversarilor SUA.

Scrisoarea mai afirmă că slăbiciunea de care a dat dovadă armata americană va fi folosită de ţări precum China şi Rusia, care vor fi „încurajate să înfrunte SUA”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe