A doua noapte de violenţe în Macedonia cauzate de limba albaneză

Proteste în Skopje, 28 februarie 2017
Proteste în Skopje, 28 februarie 2017 (ROBERT ATANASOVSKI/AFP/Getty Images)

Mii de macedoneni au protestat pentru o a doua noapte după criza politică iscată de adoptarea limbii albaneze ca a doua limbă oficială.

Protestele au avut loc în capitală - Skopje - dar şi în alte oraşe, fiind organizate de partidul "conservator" care a câştigat alegerile - VMRO DOMNE - care rejectează cererile de oficializare a limbii albaneze, pe motiv că ar sparge unitatea naţională.

Demonstraţiile din Skopje au avut parte de violenţe, iar doi jurnalişti de la postul de televiziune A1on - cameramanul Vladimir Zelceski şi reporterul Aleksandar Todevski – au fost atacaţi.

Redactorul şef al postului A1on, Predrag Petrovic, a declarat că protestatarii au atacat jurnaliştii din spate şi le-au distrus echipamentul. Cei doi jurnalişti au fost duşi la un spital pentru a li se verifica starea de sănătate în urma violenţelor.

Albanezii formează aproximativ 25% din populaţia macedoneană, iar limba albaneză este deja oficializată local, în comunităţile unde albanezii sunt majoritari.

Dar partidele albaneze naţionale profită acum de diviziunea care a lovit politica macedoneană şi de rezultatul alegerilor care nu permite niciunui partid macedonean naţional - cel conservator sau cel social democrat - să formeze un guvern majoritar, pentru a împinge agenda oficializării limbii albaneze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe