A început construcţia unui gazoduct ce va transporta gazul azer spre UE

(SAMUEL KUBANI / AFP / Getty Images)

Turcia a organizat marţi, 17 martie, ceremonia inaugurală pentru construcţia gazoductului transanatolian (TANAP), în valoare de 10 miliarde USD, care va transporta gazul azer în pieţele occidentale, şi va duce la micşorarea dependenţei blocului european de energia rusească, chiar dacă Moscova a pus la cale propria sa alternativă – Turkish Stream.

La ceremonia desfăşurată în provincia Kars (Anatolia de Est), au participat preşedintele azer Ilham Aliev, liderul georgian Giorgi Margvelaşili şi omologul lor turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit Hürriyet Daily News.

Capacitatea iniţială a TANAP (Trans Anatolian Natural Gas Project) este aşteptată să fie de 16 miliarde de metri cubi de gaz, care va fi crescută treptat la 31 miliarde de metri cubi. Aproximativ 6 miliarde de metri cubi vor fi livrate Turciei, în timp ce restul cantităţii va fi livrată Europei.

Proiectul TANAP, care urmează să fie operaţional începând din 2018, urmează să lege, printr-o conductă de 1.850 km, graniţa georgiană a Turciei cu cea a Greciei, traversând întreaga Anatolie, susţine hotnews.ro.

Conectată la est de conducta deja existentă Caucaz Sud (SCP) şi la vest de proiectul gazoductului transadriatic (TAP) prin Grecia, Albania şi Italia, această conductă va constitui Coridorul Sudic, care vizează transportarea gazului natural din imensul zăcământ azer Shad Deniz până în centrul Europei.

Se aşteptată ca Europa să primească gazul azer începând cu 2020 iar până în 2023, capacitatea TANAP va creşte la 23 miliarde de metri cubi pe an şi apoi la 31 până în 2026, conform directorilor proiectului.

Ankara şi-a mărit anul trecut partea sa din proiect, ajungând la 30%. Compania petrolieră azeră de stat SOCAR deţine 58%, în timp ce compania BP deţine 12%.

“Plănuim să transformăm Turcia în principalul nod regional pentru distribuirea energiei”, a declarat preşedintele turc în timpul ceremoniei.

“TANAP are o importanţă specială datorită rutei şi scopului său. Nu este un proiect alternativ precum sunt altele; nu există o alternativă la el”, a adăugat Erdogan.

Ministrul turc al energiei Taner Yıldız a declarat săptămâna trecută că proiectul TANAP a avut de înfruntat multe obstacole politice şi economice până în acest moment, dar că a beneficiat de suportul Turciei în tot acest timp.

Proiectul a fost anunţat în 17 noiembrie 2011 la Third Black Sea Energy and Economic Forum (BSEEF) din Istanbul. În decembrie 2011, Turcia şi Azerbaidjan au semnat un memorandum de înţelegere pentru înfiinţarea unui consorţiu în vederea construirii şi operării gazoductului.

În primăvara anului 2012, au fost lansate testele de fezabilitate tehnico-economică. În iunie 2012, Aliev şi Erdogan - care la acea vreme era premier al Turciei, au semnat un acord interguvernamental cu caracter obligatoriu în privinţa gazoductului, conform Hürriyet Daily News.

În noiembrie 2014, Turkmenistanul a semnat un acord cu Turcia pentru a furniza gaz unui nou gazoduct; acesta ar putea ajuta Europa să-şi reducă dependenţa de importurile de gaz rusesc.

Ankara şi Baku au încheiat, de asemenea, un aşa-zis acord-cadru cu Turkmenistanul, care este înclinat să-şi diversifice exporturile de gaz către pieţele mondiale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe