A încetat din viaţă Sir Vidiadhar Surajprasad Naipaul, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură

Considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori englezi ai secolelor XX şi XXI, Naipaul a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură în 2001.
Sir Vidiadhar Surajprasad Naipaul
Sir Vidiadhar Surajprasad Naipaul (Wikipedia.org)

Scriitorul britanic, laureat al Premiul Nobel pentru Literatură, Sir Vidiadhar Surajprasad Naipaul, a murit sâmbătă 11 august, la vârsta de 85 de ani, la domiciliul său din Londra, potrivit unui comunicat al familiei .

Soţia sa, Lady Naipaul, care l-a descris pe autor ca un gigant în tot ceea ce a realizat, a declarat într-un comunicat că acesta „a murit înconjurat de toate persoanele pe care le iubea, după ce a trăit o viaţă plină de creativitate minunată şi efort“.

În afară de Premiul Nobel pentru Literatură în 2001, Sir Vidiadhar Surajprasad Naipaul a câştigat, de asemenea, Premiul Booker în 1971 şi a fost considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori de limbă engleză din secolele XX şi XXI. În 1990 i-a fost acordat titlul de Cavaler al Coroanei Britanice.

Motivaţia Juriului Nobel: “Domeniul literar al lui Naipaul s-a extins mult dincolo de insula Trinidad, primul său subiect, iar acum cuprinde India, Africa, America de la sud la nord, ţările islamice ale Asiei şi, nu în ultimul rând, Anglia. Naipaul e moştenitorul lui Conrad, ca unul care analizează din perspectiva unui moralist destinele imperiilor: mai exact, ce anume fac ele din oameni."

Sir Vidiadhar Surajprasad Naipaul s-a născut pe 17 august 1932 în Chaguanas, pe insula Trinidad - Tobago, într-o familie descendentă din imigranţi indieni. La vârsta de 18 ani a părăsit insula, a călătorit în Regatul Unit şi a intrat la Universitatea din Oxford în 1950, după ce a câştigat o bursă guvernamentală. În 1953 obţine licenţa în litere la University College d'Oxford. Volumul de debut The Mystic Masseur este publicat în 1957.

A scris aproximativ treizeci de cărţi, iar romanul cu care a devenit faimos este A House for Mr Biswas (1961).

În 1998, Modern Library a clasat romanul A House for Mr Biswas pe locul 72 în lista celor mai bune 100 de romane în limba engleză din secolul XX. Revista Time a inclus romanul în „cele mai bune 100 de romane în limba engleză din 1923 până în 2005".