A treia cea mai mare companie petrolieră rusă Gazpromneft se asociază cu BitRiver pentru a mina Bitcoin

(Captură ecran)

Al treilea mare producător de petrol din Rusia, Gazpromneft, se asociază cu firma elveţiană de minerit Bitcoin BitRiver pentru a construi operaţiuni de minerit situate în câmpurile petrolifere, potrivit unui memorandum de la Forumul Economic Internaţional din Sankt Petersburg.

BitRiver va asista Gazpromneft în dezvoltarea de centre de date în care producătorul de petrol va primi energie de la compania de minerit la distanţă, fie în câmpuri petrolifere noi, unde infrastructura nu este stabilită în prezent, fie în locuri îndepărtate cu costuri de transport costisitoare.

"În următorii doi ani, BitRiver intenţionează să implementeze proiecte de creare a propriilor centre de date pentru calcul intensiv cu o putere de până la 2 [gigawaţi], inclusiv [gaz petrolier], care va asigura în plus un consum de energie ridicat şi stabil", ar fi declarat Igor Runets, fondator şi CEO al BitRiver, în memorandum.

Interesant este că BitRiver nu este un nou venit în afacerile din Rusia.

În luna aprilie a anului trecut, Departamentul Trezoreriei SUA a sancţionat BitRiver, adăugând compania pe lista Biroului de Control al Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei, declarând că aceasta "contribuie la susţinerea războiului brutal al lui Putin".

Cu toate acestea, deşi parteneriatul dintre BitRiver şi Gazpromneft este inovator, cele două companii nu au fost primele care au adoptat această abordare.

În luna martie a anului trecut, s-a raportat că Exxon Mobil, cel mai mare producător de petrol din SUA, a dirijat operaţiuni de minerit bitcoin. Compania, se spune, ar fi vrut să îşi reducă şi mai mult excesul de gaze arse, sau gazele de flacără.

În mod similar, firma americană de exploatare minieră a bitcoin Crusoe Energy a anunţat că intenţionează să mute generatoarele şi echipamentele de exploatare minieră în Muscat, Oman, în Orientul Mijlociu, pentru a capta gazele arse şi a reduce, de asemenea, emisiile.