A venit nota de plată: Turcia cere extrădarea a 33 de suspecţi de terorism din Finlanda şi Suedia

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Getty Images)

Turcia a declarat miercuri că va încerca să obţină extrădarea a 33 de presupuşi “terorişti” din Suedia şi Finlanda, după ce a ajuns la un acord cu cele două ţări nordice cu privire la candidaturile lor de aderare la NATO, relatează Deutsche Welle.

Ankara s-a opus până acum aderării celor două ţări, acuzând Helsinki şi Stockholm că sprijină militanţii kurzi şi alte persoane pe care le consideră suspecte de terorism. Totuşi, în cele din urmă, a fost de acord să îşi retragă opoziţia în schimbul unor garanţii de securitate scrise.

Într-un memorandum tripartit semnat marţi, Suedia şi Finlanda s-au angajat să nu sprijine Partidul Muncitorilor Kurzi militanţi, sau PKK, şi braţul său sirian, YPG, sau reţeaua clericului Fethullah Gulen, care locuieşte în exil în SUA. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan îl acuză pe Gulen de lovitura de stat eşuată din Turcia din 2016.

De asemenea, Suedia şi Finlanda au convenit să “abordeze cererile de expulzare sau de extrădare pendinte ale Turciei”.

Ankara nu a pierdut timpul şi a dat curs acordului.

“Vom solicita extrădarea teroriştilor din ţările relevante în cadrul noului acord”, a declarat ministrul turc al Justiţiei, Bekir Bozdag, citat de televiziunea NTV.

Bozdag a adăugat că Turcia încearcă să extrădeze 12 suspecţi din Finlanda şi 21 din Suedia. Ankara susţine că aceştia sunt fie presupuşi membri ai PKK, fie ai mişcării Gulen.

PKK, ce a fost scos în afara legii şi care duce o insurecţie în Turcia de aproape patru decenii, este, de asemenea, considerat o organizaţie teroristă de către UE şi SUA.

Acordul de marţi mai prevede că cele trei părţi vor forma un mecanism comun pentru a stimula cooperarea în domeniul terorismului.

Ca parte a acordului, Suedia şi Finlanda au convenit, de asemenea, să ridice un embargo impus în 2019 asupra vânzărilor de arme către Turcia din cauza acţiunilor militare ale acesteia în Siria şi să ia “măsuri concrete privind extrădarea criminalilor terorişti”. Cu toate acestea, preşedintele finlandez Sauli Niinisto a precizat că memorandumul nu a enumerat persoane pentru extrădare.

Biroul lui Erdogan a descris acordul ca fiind un triumf, transmiţând că Ankara “a obţinut ceea ce şi-a dorit”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe