Abuzul psihiatric din China scos in evidenta la Congresul International

O discutie pe mai multe puncte, ce a avut loc de miercuri la New York, a examinat urmarile abuzului fizic si psihic asupra detinutilor din China.

Abuzurile privind drepturilor omului din China au fost discutate in timpul Congresului International pe problematica Dreptului si Sanatatii Mintale, ce s-a desfasurat la Universitatea New York (NYU).

Regimul chinez foloseste detenta arbitrara, si permite controlul total asupra tratamentului de aplicare a sentintelor, a spus Terri E. Marsh de la Fundatia de Drepturile Omului.

Marsh a vorbit in cadrul discutiei de la NYU despre tratamentul aplicat practicantilor Falun Gong de catre regimul comunist chinez.

Potrivit spuselor sale, campania Partidului Comunist de a elimina clase de oameni sau sisteme de credinta a devenit sistematica in ultimii 60 de ani. Masacrul din Piata Tienanmen, "Miscarea Anti-Dreapta”, si persecutatia impotriva Falun Gong, a tibetanilor, a catolicilor si a altor miscari religioase sunt exemple in acest sens.

"In fiecare din aceste campanii, populatia tinta este acuzata ca fiind o amenintare la securitatea si stabilitatea statului”, a afirmat Marsh. "Scopul este eliminarea grupului sau a identitatii sale. Mecanismele sunt arestul, detentia, tortura si executia, justificarea fiind ordinea sociala si securitatea statului iar fraza folosita pentru a descrie procesul este cuvantul chinez ’douzheng’.”

Folosirea medicamentelor psihiatrice

Asa cum fiecare fel de tortura implica si tortura mentala, practicantii Falun Gong au fost tinta unei persecutii psihologice, potrivit Centrului de Informare Falun Dafa (FDI).

Acest lucru se realizeaza prin doua metode: spalarea creierului si tortura psihica. Punctul central al campaniei Partidului Comunist Chinez a fost de a forta pe cei care practica Falun Gong sa renunte la credinta lor si sa coopereze cu autoritatile.

"Uzul convertirii fortate in China pentru a justifica tortura, executia si tratamentul daunator este un lucru obisnuit”, a spus Marsh. "Potrivit lui Mao Zedong, convertirea fortata era necesara elitei pentru a mentine controlul si puterea.”

Cel putin 1,000 de simpatizanti au fost subiectii torturii psihice in spitalele chineze, desi numarul este de cateva ori mai mare, potrivit site-ului FDI.

In saloanele psihiatrice ale regimului, practicantii Falun Gong sunt injectati cu un medicament necunoscut in doze toxice, a aratat cercetarea FDI. Cativa oameni au fost in mod frecvent folositi ca teste si au intrat in perioade prelungite de halucinatii dupa ce au fost injectati. Altii au suferit leziuni severe ale sistemului nervos central dupa injectie. Insa altii - sanatosi din punct de vedere mintal au fost fortati sa intre in spital din motive politice - unde au suferit tulburari ca urmare a "tratamentului”.

Yu Zhenjie din provincia Heilongjiang a afirmat recent la New York ca ea a fost injectata cu un medicament necunoscut atata timp cat a fost in captivitate in China.

"Am avut dureri puternice in abdomen si in organele interne”, a afirmat Yu. "Cand doctorii m-au trezit nu-mi mai aminteam nimic.”

Li Ming, un refugiat al Natiunilor Unite, care locuieste acum in Statele Unite, a declarat ca a suferit mai mult de 20 de tipuri de tortura in timpul multiplelor sale detentii.

"Am fost incuiat intr-o cusca mica pentru perioade lungi de timp, hranit cu forta, membrele mi-au fost legate de un pat si am fost injectat cu medicamente necunoscute", a afirmat Li.

Recoltarea de Organe continua

Avocatul pe problematica drepturilor omului, David Matas, a spus ca prelevarea de organe de la practicantii de Falun Gong in viata, cel mai probabil va continua in China - in ciuda unei scaderi a numarului strainilor ce vin in tara pentru a cumpara organe. Piata interna o duce bine.

Matas si fostul membru al Parlamentului canadian, David Kilgour, au scris un articol intitulat "Recoltarea sangeroasa: Raport analizat al recoltarii de organe a practicantilor Falun Gong in China”. Concluzia lor a fost:”Noi consideram ca a existat si inca mai exista si astazi o prelevare de organe de la practicantii Falun Gong fara vointa acestora”.

Implicarea militara in transplanturi scoate in evidenta abuzul de putere pe care regimul chinez il are asupra intregului sistem guvernamental din China, a afirmat Matas. Transplanturile sunt adesea facute de doctori in uniforme militare, sau in spitale militare. Puterea militara este in acelasi timp responsabila pentru transportul de organe intre centrele de detentie, inchisori, si spitale, potrivit raportului.

Asociatia Medicala Chineza continua sa fie o membra a Asociatiei Mondiale a Sanatatii - un statut de membru pe care Matas il pune la indoiala.

"Ei [China] incalca in mod flagrant regulile”, a declarat el. "Trebuie sa se produca o investigatie cu ce se petrece in China, si trebuie sa se instituie urmarirea penala pentru abuzul de transplant cu organe.”

Insa Matas a admis ca angajarea Chinei pe cale diplomatica va fi o sarcina dificila.

"Eu personal consider ca e greu sa discuti cu China in mod deschis in ce priveste schimbarea regimului lor, intrucat in ceea ce ma priveste, eu ma lovesc de infractori si de ipocriti.”

Matas a calatorit in mai bine de 40 de tari pentru a ridica vigilenta in ce priveste prelevarea de organe condusa de statul chinez.

Testamentul unui practicant Falun Gong din orasul Xuzhou:

"Am fost tinuti in spitalul orasului Xuzhou pentru aproape trei luni. Am fost legati fortat de un pat si personalul medical ne-a injectat si ne-a introdus in mod fortat ’medicamente’ pe gat. Ne-au injectat cu substante necunoscute. Am lesinat si am devenit inconstienti la scurt timp dupa ce am fost injectati.

Cand injectiile si-au facut efectul, am avut dureri cumplite. A fost atat de dureros incat am inceput sa ne zvarcolim, am plans, si ne-am izbit de pereti pentru a deveni inconstienti si a nu mai simti durerea.

Dupa ce efectul injectiilor a trecut, am intrebat personalul medical: "De ce ne administrati injectii si alte substante daunatoare daca suntem perfect sanatosi?” Ei ne-au raspuns cu rusine: "Nu avem alta solutie. Datorita instructiunilor de sus. Trebuie sa ne ascultam conducatorii daca vrem sa ne pastram locurile de munca. Nu vrem sa va amenintam in acest fel, dar nu vrem sa ne pierdem slujbele.” "- din "Raportul de investigatie asupra persecutiei spirituale a practicantilor Falun Gong”, WOIPFG

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe