Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană şi Ucraina va atrage ”consecinţe grave”, anunţă Rusia

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin. (youtube.)

Ucraina a semnat vineri acordul istoric de liber schimb cu Uniunea Europeană, unul din subiectele principale ale protestelor din Kiev, atrăgând ameninţări cu ”consecinţe grave” din partea Rusiei, anunţă Reuters.

Georgia şi Moldova au semnat acorduri similare, avansând integrarea economică şi accesul nerestricţionat la pieţele din Uniunea Europeană. În schimb, Moscova este îngrijorată deoarece ar putea să-şi piardă influenţa asupra fostelor republici sovietice.

Toate cele trei ţări au precizat clar că obiectivul lor final este integrarea în blocul european însă Bruxelles, sub presiunea Rusiei şi a alegătorilor, nu a făcut nicio promisiune în această privinţă.

Fostul preşedintele pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a refuzat să mai semneze acordul cu UE în luna noiembrie în favoarea unor legături strânse cu Moscova, provocând luni de proteste sângeroase în Kiev.

La scurt timp după înlăturarea lui Ianukovici, Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, atrăgând o serie de sancţiuni, în mare parte inutile, din partea Statelor Unite şi a Uniunii Europene.

”În ultimele luni, Ucraina a plătit cel mai mare preţ posibil pentru ca visurile sale europene să se îndeplinească”, a declarat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko la ceremonia de semnare a acordului de la Bruxelles, denumind-o cea mai importantă zi pentru Ucraina de la independenţa faţă de Uniunea Sovietică în 1991.

În mod simbolic, acesta a semnat acordul cu acelaşi stilou pregătit pentru Ianukovici la semnarea documentului în luna noiembrie.

Kremlinul a avut o reacţie imediată, Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Grigori Karasin, a spus imediat că semnarea acordului ar aduce ”consecinţe grave” pentru Ucraina, conform Interfax.

Afirmaţiile lui Karasin nu sunt singulare. Sergei Glazyev, un consilier senior al preşedintelui rus Vladimir Putin, a descris joi autorităţille de la Kiev ca fiind un regim fascist, acuzând liderii UE de crearea unui ”Frankestein nazist”.

Totuşi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că aprecierile lui Glazyev ”nu reflectă punctul de vedere oficial” al Moscovei.

Însă Peskov a anunţat că Rusia va lua măsuri pentru a-şi proteja economia dacă aceasta va fi afectată de acordurile de asociere, conform RIA.

”Imediat cum începe implementarea, pot începe discuţiile privitoare la măsurile de protecţie. ”Tot ce este nevoie pentru a ne proteja economia va fi implementat”, a declarat Peskov.

Afirmaţiile lui Peskov survin în ciuda declaraţiilor împăciuitoare ale Preşedintelui Consiliului European Herman, Van Rompuy, care a declarat că nu există nimic în aceste acorduri care să rănească Rusia în vreun fel.

Poroşenko a îndemnat UE să răsplătească Ucraina pentru sacrificiile sale, printr-o promisiune că ţara va fi eligibilă pentru aderarea la Uniunea Europeană de îndată ce va fi pregătită.

Această promisiune ”nu va costa UE nimic dar va însemna foarte mult pentru ţara mea”, a declarat acesta.

Van Rompuy a declarat că acordurile cu cele trei ţări nu sunt ”faza finală a cooperării”, dar asta nu înseamnă că viziunea finală a UE include aderarea noilor asociate.

Premierul moldovean Iurie Leancă şi-a setat statul de membru al UE ca obiectiv, spunând joi că speră că ţara sa va aplica pentru integrare în a doua jumătate a anului 2015.

Rusia, care a luptat un război de cinci zile cu Georgia în 2008, a întâmpinat încercările vecinilor săi de apropiere faţă de UE cu sancţiuni comerciale. Oficialii europeni se tem că acest scenariu s-ar putea repeta.

Oficialii UE spun că Rusia a ameninţat că-i va retrage Ucrainei tratamentul preferenţial acordat în urma pactului de liber-schimb al Commonwealth of Independent States (CIS).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe