Acordul de Asociere RM-UE a intrat în vigoare

Ziua de 1 iulie marchează intrarea oficială în vigoare a prevederilor din Acordul de Asociere RM-UE semnat încă în 2014.
Moldova adera la U.E.
Moldova adera la U.E. (Epoch Times Romania)

Documentul a fost semnat la Bruxelles pe 27 iunie 2014, iar intrarea în vigoare a Acordului semnifică finalizarea procedurii de ratificare a acestuia de către părţile semnatare şi, respectiv, aplicarea în integralitate a tuturor prevederilor acestuia.

Cu ocazia intrării în vigoare a Acordului de Asociere Republica Moldova-UE, mai mulţi deputaţi şi miniştri s-au întâlnit într-o şedinţă comună de lucru pentru a discuta în detaliu procesul de implementare al acestuia şi progresele înregistrate până acum.

Potrivit Preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, Republica Moldova a înregistrat unele progrese semnificative. Astfel, din cele 52 de acte normative restante, 40 au fost complet executate. Şi Guvernul a anunţat că 68% din acţiunile prevăzute în Foaia de parcurs au fost realizate, potrivit politik.md.

Totodată, Moldova are şi o serie de restanţe la capitolul reforme. În opinia lui Candu, alte 7 proiecte de legi urmează să fie aprobate în lectura a doua. Astfel, la capitolul restanţe rămân cel puţin 4-5 proiecte. În acelaşi context, premierul moldovean, Pavel Filip a declarat că “cetăţenii nu simt schimbările care au loc acum.” Aceasta este pentru că mai avem timp, iar când refomele vor fi implementate total, atunci şi oamenii vor resimţi efectele acestora, a subliniat Filip.

La 28 iunie 2014, Cabinetul de miniştri a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de Asociere între Republica Moldova, şi Uniunea Europeană, semnat pe 27 iunie 2014 la Bruxelles.

La 2 iulie 2014 Acordul de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană a fost ratificat şi în plenul Legislativului.

La şedinţa plenară a Parlamentului European din 13 noiembrie 2014 au votat în favoarea ratificării acestui document 535 deputaţi, contra - 94 deputaţi, s-au abţinut - 44 deputaţi.

“Acordul de Asociere UE - Republica Moldova are un cadru de cooperare în domenii precum comerţul, politica de securitate şi cultură. Totuşi, aceasta este mai mult decât o simplă cooperare. Acordul de Asociere va permite construirea unei integrări mai profunde atât din punct de vedere politic, cât şi economic între ţara noastră şi UE” se arată pe site-ul oficial al guvernului.