Act de sabotaj anti-SUA suspectat după izbucnirea unui incendiu lângă o bază NATO în Turcia

Un incendiu masiv a izbucnit în apropierea unei baze militare NATO din vestul Turciei. Autorităţile investighează dacă a fost vorba de un act de sabotaj.
Incendiu masiv în districtul Buca, lângă oraşul turcesc Izmir, în apropierea unei baze NATO, 24 iulie 2016.
Incendiu masiv în districtul Buca, lângă oraşul turcesc Izmir, în apropierea unei baze NATO, 24 iulie 2016. (Captură Foto)

Un incendiu masiv a izbucnit în apropierea unei baze NATO în districtul Buca, lângă oraşul Izmir, Turcia. Incendiul a izbucnit duminică seara într-o zonă cu iarbă şi copaci din vestul Turciei şi vânturile puternice îl împing periculos de aproape de baza militară a alianţei vestice.

Baza NATO se numeşte Allied Land Command (LANDCOM) şi este sediul forţelor terestre ale alianţei în regiune.

Conform CNN Turk, incendiul ameninţă mai multe zone populate şi a afectat deja un azil de bătrâni şi grădina acestuia.

Într-o mişcare surprinzătoare, autorităţile locale investighează dacă incendiul este un act de sabotaj anti-american.

Incendiul a izbucnit la scurt timp după ce un influent ziar islamist controlat de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat în mod oficial pe un comandant american ca fiind un lider al puciului eşuat din Turcia, publicând numele şi poza acestuia. Comentatorii locali susţin că ar fi un război desfăşurat de Erdogan împotriva Statelor Unite.

Rămâne de văzut dacă sentimentul anti-SUA din Turcia – aparent pentru găzduirea clericului Fethullah Gulen şi pentru “organizarea” loviturii de stat eşuate – are o tendinţă de creştere.

Pe baza unui program NATO, Washingtonul îşi păstrează cel mai mare arsenal nuclear din străinătate în Turcia, alcătuit din aproximativ 50 de arme nucleare, conform unor estimări. Totuşi, majoritatea acestora sunt depozitate la baza aeriană Incirlik şi aparent niciuna nu este depozitată la baza din Izmir.