Activişti iau cu asalt clădirea Guvernului maltez cerând demisia lui Joseph Muscat

Joseph Muscat
Joseph Muscat (MATTHEW MIRABELLI/AFP via Getty Images)

Un grup de activişti au organizat luni un protest la sediul guvernului maltez, timp de cinci ore, pentru a cere demisia imediată a premierului Joseph Muscat, pe fondul unei anchete privind asasinarea cu bombă, în 2017, a jurnalistei Daphne Caruana Galizia.

Muscat nu este direct implicat în acest caz, dar a spus că va demisiona la jumătatea lunii ianuarie, după alegerile pentru un nou lider al Partidului Muncii, care îl susţine.

Mărturii ale unui mijlocitor care a dat relaţii în dosarul uciderii Galiziei Caruana a vizat oameni din cercul interior al premierului ce au încercat să muşamalizeze cazul, care a zguduit Uniunea Europeană în 2017.

Aproximativ 30 de activişti i-au surprins pe poliţişti şi soldaţi la scurt timp după ora 7 a.m. ora locală, forţând intrarea în clădirea guvernului din capitala Valletta, înarmaţi cu tobe, fluiere, steaguri şi vuvuzele.

Manifestanţii s-au aşezat blocând intrarea şi au solicitat demisia lui Muscat.

Premierul are biroul în clădire, dar nu era prezent la momentul respectiv.

Poliţiştii şi soldaţii au răspuns prin escortarea jurnaliştilor şi închiderea accesului în sediu, împiedicând alte persoane, inclusiv sora lui Daphne Caruana Galizia, să se alăture manifestaţiei.

Alţi activişti care intenţionau să participe la protest au blocat apoi una dintre principalele căi de acces din Valletta.

Stabilitatea politică a micuţei insule mediteraneene a fost tulburată în ultimele săptămâni de dezvăluiri şocante, care implică cercuri guvernamentale, în dosarul asasinatului din 2017.

Şeful de personal al lui Muscat, Keith Schembri, este suspectat de procurori că ar fi implicat sau au ştiut despre complot. Schembri şi-a dat demisia şi este în prezent cercetat, deşi a negat orice infracţiune.

Activiştii nu au încercat să urce la etaj, unde se află birourile administrative, şi au ieşit din clădire la amiază.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe