Activiştii Greenpeace au protestat pe acoperişul Ministerului Economiei polonez

Activişti polonezi Greenpeace, urcaţi pe acoperişul Ministerului Economiei din Varşovia, în semn de prostet faţă de de Summitul internaţional pe tema cărbunelui şi a schimbărilor climatice. 18 noiembrie 2013.
Activişti polonezi Greenpeace, urcaţi pe acoperişul Ministerului Economiei din Varşovia, în semn de prostet faţă de de Summitul internaţional pe tema cărbunelui şi a schimbărilor climatice. 18 noiembrie 2013. (RADEK PIETRUSZKA / AFP / Getty Images)

În jur de 40 de activişti ai Greenpeace s-au urcat pe acoperişul sediului Ministerului polonez al Economiei, în zorii zilei de luni, în semn de boicot faţă de Summitul internaţional al cărbunelui ce urmează să aibă loc astăzi, în cadrul unei serii de evenimente din cadrul Conferinţei ONU pentru schimbări climatice, organizată la Varşovia, informează AFP.

Puternic blamat de ecologişti, "Summitul internaţional al cărbunelui şi climatului' este organizat de Asociaţia Mondială a Cărbunelui, în perioada 18-19 noiembrie, pe tema "Tehnologii curate pentru arderea cărbunelui, oportunităţi şi inovaţii". Summit va întruni participarea a celor mai importante companii din lume din sectorul exploatării cărbunelui, al energiei, precum şi reprezentanţi ai industriilor consumatoare de cărbune.

Protestatarii, au "pavoazat" clădirea Ministerului cu un mare banner în culorile alb şi roşu, pe care se poate citi întrebarea "Cine conduce Polonia, industria cărbunelui sau poporul?" Urcaţi pe acoperiş, cei patruzeci de militanţi Greenpeace au fluturat drapele ale mai multor ţări participante la Conferinţa ONU: Canada, SUA, Japonia, Marea Britanie, Germania, Brazilia, precum şi steagul Uniunii Europene.

Manifestanţii au anunţat şi alte acţiuni de protest în faţa Ministerului Economiei, în cursul zilei de azi.

În Polonia, aproximativ 95% din electricitate este produsă de centrale pe bază de cărbune, resursă de care Polonia dispune din belşug şi pe care autorităţile îşi doresc să o exploateze şi în viitor. Activiştii ecologişti sunt nemulţumiţi de politica energetică a guvernului care promovează dependenţa faţă de carbon, nesocotind voinţa populaţiei care îşi doreşte tehnologii curate şi nepoluante pentru mediul ambient.

Summitul ONU pe tema schimbărilor climatice a strâns la Varşovia ecologişti din toate colţurile lumii. Mii de protestatari au mărşăluit duminica prin centrul oraşului, scandând lozinci antipoluare şi cerând măsuri contra marilor poluatori ai planetei, ţările puternic industrializate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe