Actor de comedie devine noul preşedinte al Ucrainei

Vladimir Zelenski, noul preşedinte al Ucrainei
Vladimir Zelenski, noul preşedinte al Ucrainei (Brendan Hoffman/Getty Images)

Actorul de comedie Vladimir Zelenski a câştigat detaşat alegerile prezidenţiale de duminică din Ucraina, potrivit Deutsche Welle.

Două exit poll-uri au arătat că Zelenski a obţinut 73% dintre voturi, învingându-l pe preşedintele actual Petro Poroşenko în runda finală a alegerilor.

Poroşenko şi-a recunoscut imediat înfrângerea şi l-a felicitat pe actorul de comedie, precizând că rezultatele sunt clare.

Actualul preşedinte a declarat că, deşi va fi înlocuit în funcţie, el nu se va retrage din politică.

Zelenski a susţinut într-un discurs: “Am obţinut acest lucru împreună. Cetăţeni ai ţărilor post-sovietice, uitaţi-vă la noi! Totul este posibil”.

Exit poll-urile au fost efectuate de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev şi Centrul Razumkov, o organizaţie axată pentru opinia publică, care au intervievat 13.000 de alegători la 300 secţii de votare. Rezultatele au o marjă de eroare de 3%.

Într-o situaţie relativ amuzantă, Zelenski joacă rolul unui preşedinte fictiv într-un serial de comedie televizat. Încercarea sa de a deveni liderul unei ţări cu 45 milioane de locuitori a fost iniţial tratată ca o glumă, însă promisiunile sale vagi pentru reformă au fost suficiente pentru a câştiga votul alegătorilor sătui de corupţia răspândită, economia muribundă şi conflictul continuu cu separatiştii susţinuţi de Rusia.

Zelenski a declarat duminică faptul că va continua discuţiile susţinute de UE cu Rusia în vederea încheierii unui acord de pace pentru estul Ucrainei şi va depune eforturi pentru a obţine eliberarea soldaţilor ucraineni închişi în Rusia.

“Voi face totul pentru a-i aduce acasă pe băieţii noştri. Toţi prizonierii, fără excepţie”, a precizat el.

Victoria lui Zelenski îl plasează pe acesta – o figură anti-establishment – în prim planul impasului Occidentului cu Rusia, după ce aceasta a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi a decis să îi susţină pe separatişti în conflictul lor din estul Ucrainei.

Ministerul rus de Externe a declarat: “Exit poll-urile arată că cetăţenii Ucrainei au votat pentru schimbare. Noua conducere trebuie acum să înţeleagă şi să realizeze speranţele alegătorilor săi. Bineînţeles, acest lucru se aplică asupra problemelor interne, cât şi externe”.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, l-a felicitat pe Zelenski pentru victoria sa. “UE este determinată să acorde în continuare sprijin Ucrainei”, a scris el într-o postare pe Twitter.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a felicitat de asemenea într-o postare pe Twitter pe noul preşedinte: “Ucraina este un partener valoros al NATO şi aşteptăm cu nerăbdare să continuăm cooperarea.

Înaintea alegerilor de duminică, Zelenski a declarat că susţine eventuala aderare a Ucrainei la NATO, însă doar dacă acest pas va fi aprobat printr-un referendum. De asemenea, el a insistat că Rusia trebuie să returneze Ucrainei peninsula Crimeea şi să plătească despăgubiri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe