Acuzat de infracţiuni contra umanităţii, Iliescu nu s-a prezentat la primul termen din procesul Revoluţiei

Ion Iliescu
Ion Iliescu (Epoch Times România)

Fostul preşedinte Ion Iliescu, politician acuzat de infracţiuni împotriva umanităţii, a lipsit vineri de la primul termen în camera preliminară din dosarul „Revoluţiei”. Acesta nu s-a prezentat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) ci şi-a trimis doar avocatul, pe Adrian Georgescu.

"Nu vine, pentru că este reprezentat. Suntem într-o procedură care nu presupune în mod obligatoriu prezenţa. Ne aflăm în camera preliminară. Haideţi să vedem dacă după procedura de cameră preliminară va începe judecata", a declarat Georgescu, citat de Agerpres.

Avocatul lui Ion Iliescu a declarat că a depus la dosar mai multe excepţii, prin care solicită restituirea dosarului la Parchet, pentru refacerea urmăririi penale.

"Nu e niciun fel de secret. Ele au fost depuse la dosar (excepţiile - n.r.). Invocăm atât neregularitatea actului de sesizare în raport cu descrierea faptelor, cât şi nelegală administrarea unora dintre mijloacele de probă. Cerem restituirea dosarului la urmărire penală", a explicat Georgescu.

Potrivit acestui, fapta lui Ion Iliescu, aşa cum este descrisă în dosar, nu ar respecta standardele unei fapte în materie penală, iar la dosar sunt multe controverse.

La termenul de vineri al procesului, vor fi analizate cererile şi excepţiile ridicate de inculpaţi, dar şi de către părţile civile şi Asociaţia 21 Decembrie 1989, în cameră preliminară.

Reamintim că, vineri, a început procesul în dosarul Revoluţiei din decembrie 1989. Tergiversat timp de aproape 30 de ani, cel mai dureros dosar al acestei naţii a ajuns pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Deşi au trecut 30 de ani de când în România se vărsa sânge pentru libertate, şi pentru ieşirea din comunism, vinovaţii nu au fost încă pedepsiţi.

Rechizitoriul Secţiei Parchetelor Militare însumează 12 volume, în total 3.280 de file. Dosarul cauzei cuprinde 3.330 de volume, dintre care 2.030 volume au fost instrumentate şi administrate după 13 iunie 2016.

Primul termen este programat vineri, 29 noiembrie, în camera preliminară a Curţii Supreme.

La proces au fost citate în jur de 5.000 de persoane care au legătură cu evenimentele de atunci. Dintre acestea, se prezentaseră, în primele ore ale dimineţii, câteva sute. Cum sediul instituţiei este foarte mic, în faţa Înaltei Curţii s-a făcut o coadă uriaşă iar la interior, oamenii au stat înghesuiţi, în zăpuşeală. Unora li s-a făcut rău şi a fost chemată ambulanţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne