Aderarea Macedoniei de Nord la NATO va fi semnată miercuri

Steag NATO.
Steag NATO. (Getty Images)

Cele 29 de ţări membre ale NATO vor semna miercuri la Bruxelles protocolul de aderare a Macedoniei de Nord la Alianţa atlantică.

Mica ţară din Balcanii de Vest va deveni astfel cel de-al 30-lea membru, după o evoluţie pe cât de rapidă, pe atât de presărată cu evenimente dramatice, graţie acordului încheiat cu Grecia în privinţa numelui ţării, a anunţat sâmbătă NATO.

"În 6 februarie, vom scrie istorie", a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

"Ceremonia va avea loc la sediul NATO, în prezenţa ministrului macedonean de Externe", Nikola Dimitrov, potrivit unei declaraţii a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

După ratificarea acestui protocol de către ţările membre, Macedonia de Nord va deveni membru deplin al NATO.

Dosarul de aderare al Macedoniei de Nord survine după ce Muntenegru, o altă ţară din Balcanii de Vest, a aderat după un proces care a durat aproximativ un an.

Tratatul de aderare a putut fi încheiat numai după ce Grecia a renunţat la litigiul privind numele noului membru NATO - acesta fiind schimbat în Macedonia de Nord. Înţelegerea dintre cele două ţări a ridicat veto-ul pe care Atena îl prezentase, deblocând procesul de aderare la NATO şi UE.

Rusia a declarat în mai multe rânduri că acceptarea în NATO a Muntenegrului şi Macedoniei de Nord destabilizează Balcanii.