Adjunctul şefului poliţiei secrete chineze din Guangdong este investigat

Miliţieni chinezi în infama Piaţă Tiananmen, Beijing
Miliţieni chinezi în infama Piaţă Tiananmen, Beijing (Cancan Chu/Getty Images)

Persoana numărul doi la conducerea uneia dintre forţele cheie ale poliţiei secrete din cadrul Partidul Comunist Chinez a fost plasat sub investigaţie disciplinară, încheindu-şi astfel cariera politică şi fiind foarte posibil să fie expulzat din partid şi chiar să ajungă la închisoare timp de mulţi ani.

Luo Jian, vicedirectorul Biroului 610 din provincia Guangdong este cel mai recent oficial de partid din constelaţia politică a fostului lider Jiang Zemin care cade pradă campaniei continue de curăţare a PCC.

În 25 mai, Comisia pentru Inspecţie şi Disciplină din provincia Guangdong a anunţat pe website-ul său că Luo a fost plasat sub investigaţie pentru “încălcarea severă a disciplinei de Partid şi a legii” – limbaj oficial folosit pentru corupţie, abuz de putere şi, destul de des, pentru depravare. Astfel de anunţuri sunt însoţite de obicei de pierderea poziţiei, deşi acest lucru nu a fost menţionat în anunţarea verdictului.

Luo a fost la un moment dat la conducerea agenţiei anticorupţie din oraş, conform site-ului de ştiri China Economic Net. De asemenea, este foarte probabil ca el să fie mult mai vinovat decât ar sugera acuzaţiile de corupţie formulate, ţinând cont de rolul pe care l-a avut în cadrul Biroului 610 din Guangdong.

Biroul 610, numit astfel după ziua înfiinţării sale – 10 iunie 1999 – a fost creat de fostul lider chinez Jiang Zemin cu un singur scop: acela de a pune în aplicare arestarea, torturarea şi ruinarea practicanţilor Falun Gong – o disciplină spirituală ai cărei aderenţí sunt preocupaţi de îmbunătăţirea sănătăţii fizice şi ridicarea caracterului moral. Zeci de milioane de chinezi au început să practice Falun Gong de la prezentarea sa în public în 1992.

În 1999, Jiang a declanşat o persecuţie cruntă împotriva Falun Gong, care continuă şi în prezent. La ordinul lui Jiang, Biroul 610, o organizaţie în afara legii creată în cadrul Partidului, şi-a început imediat activitatea colaborând cu poliţia şi alte aparate ale securităţii de stat pentru a aresta, întemniţa şi chiar a ucide practicanţi Falun Gong.

Birourile 610 locale au înfiinţat aşa numitele Clase de Educaţie Legală în care au forţat practicanţi Falun Gong să renunţe la credinţa lor prin spălare pe creier şi tortură, conform mai multor rapoarte oficiale şi mărturii.

Torturile folosite şi monitorizate de agenţii Biroului 610 – folosirea bastoanelor electrice asupra organelor sexuale ale bărbaţilor şi femeilor, de exemplu – au fost descrise ca fiind la nivelul celor folosite de nazişti, conform activistului chinez pentru drepturile omului Hu Jia. În plus, Hu s-a referit la Biroul 610 ca la o organizaţie teroristă de stat.

Practicanţii Falun Gong nu au fost singurele victime ale Biroului 610. În 2003, organizaţia şi-a schimbat numele din “Grupul Central Principal pentru Abordarea Falun Gong” în “Grupul Central Principal pentru Abordarea Religiilor Eretice” şi a început să persecute şi creştinii, budiştii şi alte grupuri religioase. Susţinători proeminenţi pentru drepturile omului, precum avocatul orb Chen Guangcheng, au fost de asemenea atacaţi de Biroul 610.

Luo Jian nu este primul oficial al Biroului 610 care a fost arestat şi cazul lui prezentat în mass media chineză.

Luna trecută, Gong Fangcai, fostul director adjunct al Biroului Securităţii Publice din oraşul Lianyungang, provincia Jiangsu, a fost arestat pentru corupţie. Presa chineză a declarat că el este un fost director al Biroului 610 din Lianyuangang.

Han Kefeng, director adjunct al Biroului 610 în oraşul Laiwu, provincia Shandong, a fost investigat în septembrie 2014 pentru “încălcări severe ale disciplinei de Partid şi a legii”, conform Comisiei Centrale pentru Inspectarea Disciplinei. Aparent Han a primit mite şi a abuzat de poziţia sa pentru a-şi promova interesele în calitate de director şi secretar de Partid în cadrul Biroului local al Securităţii Publice, şi ca şef al Biroului 610 local.

Li Dongsheng, fost director al Biroului 610 la nivel central şi fost viceministru în cadrul Ministerului chinez al Securităţii Publice, a fost investigat de organismul disciplinar intern al PCC pentru “încălcări severe ale disciplinei de Partid şi a legii” în decembrie 2013.

Şi fostul şef al lui Li, Zhou Yongkang, care a supravegheat întregul aparat de securitate al Chinei şi instituţiile de aplicare a legii în calitate de secretar al Comisiei Centrale pentru Probleme Politice şi Legale, între 2007 şi 2012, a fost la rândul său plasat sub investigaţie pentru presupuse abuzuri de putere şi pentru corupţie, a anunţat mass media chineză de stat în iulie 2014.

Datorită legăturilor directe ale Biroului 610 cu Jiang Zemin, observatorii politicii chinezi văd o legătură strânsă între “purificarea” organizaţiei şi decăderea puterii politice a lui Jiang Zemin şi a cercului său.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.