Administraţia americană blocată parţial din cauza fondurilor pentru zidul de frontieră

Sute de mii de funcţionari publici americani vor fi afectaţi de un blocaj guvernamental parţial. Politicienii se află la cuţite cu privire la includerea în proiectul de buget pentru cheltuieli generale a unor fonduri destinate construirii zidului de frontieră dorit de Trump.
Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)

Politicienii americani nu au reuşit vineri să cadă de acord asupra proiectului de buget înainte ca Senatul şi Camera Reprezentanţilor să încheie şedinţa, ceea ce a condus la un blocaj guvernamental parţial, potrivit Deutsche Welle.

Finanţarea a zeci de agenţii federale a încetat sâmbătă. Nu este clar cât timp va dura blocajul. Totuşi, acest impas înseamnă că sute de mii de funcţionari publici vor fi forţaţi să intre în concediu fără plată sau să lucreze fără a fi plătiţi înaintea Crăciunului. Ei îşi vor primi banii pentru munca prestată când va fi adoptat în cele din urmă un nou buget pentru cheltuieli.

Politicienii din Camera Reprezentanţilor şi Senat trebuie să cadă de acord asupra unui buget care va beneficia de o susţinere suficientă în ambele camere ale Congresului.

Senatorii democraţi, de a căror susţinere au nevoie republicanii pentru a adopta un proiect de lege în Senat, au refuzat să voteze în favoarea celor 5 miliarde de dolari cerute pentru zidul pe care preşedintele american Donald Trump doreşte să îl construiască la graniţa cu Mexicul.

Trump a afirmat că este pregătit pentru un blocaj îndelungat şi i-a criticat pe democraţi pentru obstrucţionarea măsurii Camerei, care furnizează fonduri pentru zidul respectiv.

Şeful pentru buget de la Casa Albă a instruit agenţiile să „pună în aplicare planurile pentru o închidere ordonată” a administraţiei.

Discuţiile privind finanţarea administraţiei continuă sâmbătă după-amiază.

Un blocaj federal va afecta aproximativ 800.000 din cei 2,1 milioane de angajaţi federali.

Aproximativ 300.000 de angajaţi vor intra în concediu fără plată. Aproximativ 420.000 de angajaţi federali, inclusiv membri ai forţelor de ordine şi ai serviciului de protecţie a frontierei, vor continua să lucreze dar nu vor fi plătiţi decât după adoptarea proiectului de buget.

Printre departamentele care vor fi afectate se numără Departamentul Securităţii Interne, Departamentul Transporturilor, Departamentul pentru Comerţ, Departamentul de Stat, Departamentul de Interne, Trezoreria şi Departamentul pentru Dezvoltare Urbană şi Locuinţe.

De asemenea, câteva agenţii, inclusiv Departamentul Apărării, Departamentul pentru Probleme legate de Veterani şi Departamentul pentru Sănătate şi Servicii Umane, nu vor fi închise din cauză că ele au fost bugetate pentru întregul an fiscal, care se va încheia în septembrie 2019.

Acesta este cel de-al treilea blocaj guvernamental de până acum în 2018.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe