Administraţia americană plasează o comandă de 119 milioane USD după confirmarea primului caz de variola maimuţei în SUA

Variola maimuţei
Variola maimuţei (CDC / Getty Images)

Administraţia Biden a plasat o comandă de achiziţionare a milioane de doze dintr-un vaccin menit să protejeze împotriva variolei şi a variolei maimuţei, după ce a fost confirmat primul caz de variolă a maimuţei în Statele Unite din acest an în Massachusetts, pe 18 mai.

Variola maimuţei, o boală virală limitată de obicei la Africa, a fost raportată în mai multe ţări, cu peste 25 de cazuri confirmate de la începutul lunii mai.

Grupul danez de biotehnologie Bavarian Nordic a anunţat comanda pe 18 mai, anunţând că firma îşi va transforma vaccinul lichid vrac împotriva variolei în versiuni liofilizate, care au o durată de valabilitate îmbunătăţită. Vaccinul în vrac a fost deja fabricat şi facturat în baza unor contracte anterioare cu guvernul SUA, a declarat compania. Vaccinul este aprobat sub marca de „JYNNEOS” în Statele Unite.

Comanda are o valoare de 119 milioane de dolari, iar vaccinurile Jynneos urmează să fie fabricate şi facturate în 2023 şi 2024.

Conform contractului, administraţia Biden are opţiunea de a plasa o altă comandă în valoare de 180 de milioane de dolari. Acest lucru ar permite fabricarea a aproximativ 13 milioane de doze liofilizate de vaccin împotriva variolei până în 2024 şi 2025.

Bavarian Nordic a anunţat ulterior, pe 19 mai, că va furniza „unei ţări europene nedezvăluite” vaccinul său împotriva variolei. Este aprobat sub denumirea de „IMVANEX” în Europa, dar anterior a fost distribuit off-label pentru variola maimuţei, a spus compania.

Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a aprobat vaccinul Jynneos în septembrie 2019 pentru prevenirea variolei şi a variolei maimuţei la persoanele cu vârsta de 18 ani şi peste. Vaccinul ar fi „disponibil pentru cei expuşi unui risc ridicat de infecţie cu variolă sau variola maimuţei”.

FDA a declarat la acea vreme: „Este singurul vaccin aprobat de FDA în prezent pentru prevenirea variolei maimuţei”.

Peter Marks, directorul Centrului de Evaluare şi Cercetare Biologică al FDA, a declarat, la acea vreme, că „eliberarea intenţionată” a variolei, un virus extrem de contagios, „ar putea avea un efect devastator”.

Preşedintele şi CEO-ul Bavarian Nordic, Paul Chaplin, este de părere că situaţia actuală a variolei maimuţei din Europa „reclamă o abordare rapidă şi coordonată din partea autorităţilor sanitare”, adăugând că această companie este „încântată să asiste în această situaţie de urgenţă”.

Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) în 2004 a acordat firmei Bavarian Nordic un contract de 100 de milioane de dolari pentru cercetarea unui vaccin împotriva variolei, ca parte a Proiectului BioShield, o iniţiativă guvernamentală de a stimula companiile private să dezvolte vaccinuri şi alte contramăsuri pentru a face faţă ameninţărilor chimice, biologice, radiologice şi nucleare.

Cazuri în creştere de variola maimuţei

Potrivit Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, variola maimuţei la om prezintă simptome asemănătoare variolei, dar mai uşoare. Cei infectaţi pot avea febră, dureri de cap, dureri musculare şi epuizare, precum şi leziuni ale pielii, care pot dura până la o lună.

După debutul febrei, pacienţii pot dezvolta, de asemenea, o erupţie cutanată care deseori începe pe faţă şi se extinde în alte părţi ale corpului. Variola maimuţei provoacă umflarea ganglionilor limfatici, în timp ce variola obişnuită nu o face, afirmă CDC pe site-ul său.

Autorităţile din mai multe ţări au raportat că marea majoritate a cazurilor implică bărbaţi care fac sex cu alţi bărbaţi, dar nu au confirmat încă modul în care oamenii au fost infectaţi.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii afirmă că variola maimuţei „poate fi transmisă prin expunerea la picături infectate sau prin contactul cu leziuni ale pielii infectate sau materiale contaminate”.

Italia, Suedia şi Australia au raportat fiecare cazuri confirmate de variolă a maimuţei în acest an, pe 20 mai.

Canada a raportat, de asemenea, primele două cazuri în Quebec pe 19 mai şi investighează 17 cazuri suspecte în regiunea Montreal.

Statele Unite au confirmat un caz în Massachusetts pe 18 mai. Un caz suspect de variolă a maimuţei este, de asemenea, investigat în New York City, după ce un bărbat s-a prezentat la un spital cu simptome, pe 19 mai.

Tot pe 19 mai, Spania a raportat şapte cazuri, în timp ce Portugalia şi-a actualizat numărul de cazuri confirmate la 14. Atât Spania, cât şi Portugalia au peste 40 de cazuri suspecte de variola maimuţei. În aceeaşi zi, Franţa a raportat primul caz suspect în regiunea Paris/Ile-de-France.

Există nouă cazuri confirmate de variolă a maimuţei în Regatul Unit, unde au fost raportate primele cazuri din afara Africii. Primul caz din Marea Britanie a fost raportat la 7 mai, implicând un pacient care a călătorit recent în Nigeria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură