Administraţia Biden ar fi fost luată prin surprindere de cererea lui Zelenski privind aderarea accelerată a Ucrainei la NATO

Preşedintele american Joe Biden
Preşedintele american Joe Biden

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, nu a susţinut vineri cererea Ucrainei de "aderare accelerată" la NATO, la câteva ore după ce preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat această solicitare ca răspuns la declaraţia Moscovei de anexare a patru regiuni din Ucraina.

Întrebată de Politico dacă susţine intrarea Ucrainei în NATO, Pelosi a refuzat să susţină în mod explicit candidatura, dar a spus că susţine o "garanţie de securitate" pentru Kiev.

"Suntem foarte angajaţi în favoarea democraţiei în Ucraina", a afirmat Pelosi. "Haideţi să câştigăm acest război. Dar aş fi pentru ca ei să aibă o garanţie de securitate".

Comentariile sale au fost făcute cu puţin timp înainte de adoptarea de către Camera Reprezentanţilor a unui proiect de lege privind acordarea unui ajutor de 12 miliarde de dolari pentru Ucraina, în timp ce războiul intră în lunile critice de iarnă.

Anunţul Ucrainei că doreşte o intrare accelerată în NATO a fost o surpriză pentru administraţia Biden, potrivit a doi oficiali americani familiarizaţi cu discuţiile interne.

Apartenenţa Ucrainei la NATO a fost mult timp un subiect spinos la Washington, din cauza articolului 5 din Cartă, care prevede ca SUA să apere militar orice ţară membră care este atacată. Pe măsură ce probabilitatea unei invazii ruse la scară mai mare a crescut în ultimul deceniu, Ucraina a căutat aceste garanţii de securitate, chiar dacă mulţi din SUA au devenit neliniştiţi de perspectiva unui război cu Rusia.

Occidentul se teme că intrarea imediată a Ucrainei în NATO - care necesită aprobarea unanimă a tuturor celor 30 de naţiuni membre - ar pune SUA şi Rusia în război din cauza invaziei Moscovei în Ucraina, precum şi a anexărilor forţate anunţate vineri.

Unii aliaţi ai fostului preşedinte Donald Trump au încercat chiar să convingă Ucraina să se angajeze să nu adere la NATO ca o modalitate de a-l linişti pe Vladimir Putin, chiar dacă Statele Unite credeau că liderul rus avea oricum de gând să invadeze Ucraina şi căuta doar un pretext.

Vineri, într-un discurs video, Zelenski a cerut admiterea rapidă în NATO, după declaraţia lui Putin că patru teritorii din estul Ucrainei vor deveni parte a Rusiei.

"Avem încredere unul în celălalt, ne ajutăm reciproc şi ne protejăm reciproc. Aceasta este ceea ce este alianţa. De facto. Astăzi, Ucraina depune o cerere pentru a o face de jure", a declarat Zelenski.

La rândul său, în timpul unei ceremonii organizate vineri la Kremlin, Putin a promis că va folosi toate puterile de care dispune pentru a apăra cele patru teritorii în urma referendumurilor de anexare forţată din această săptămână.

Statele Unite şi ţările europene au condamnat referendumurile ca fiind un pretext pentru a încălca şi mai mult suveranitatea Ucrainei. Preşedintele Joe Biden a anunţat că Statele Unite vor impune sancţiuni suplimentare Moscovei ca răspuns la ultima mişcare a lui Putin.

În timpul discursului său, Putin a cerut Kievului să înceteze acţiunile militare şi a declarat că Moscova este deschisă la negocieri, deşi Ucraina insistă de mult timp că nu va înceta lupta până când forţele ruse nu se vor retrage din ţară.

Zelenski a răspuns în propria sa alocuţiune că, deşi Ucraina era deschisă la negocieri, era "imposibil" să facă acest lucru cu Putin şi că ar trebui să fie cu un alt preşedinte rus.

David Arakhamia, un deputat ucrainean prezent vineri la Washington, a declarat că "suntem pregătiţi să vorbim cu Rusia, dar nu cu Putin".

Arakhamia a promis, de asemenea, că Ucraina va prelua "cu forţa" teritoriile estice care au fost anexate.