Administraţia Biden formează o nouă unitate pentru combaterea terorismului intern. Ţintele - inclusiv cei atraşi de "ideologii anti-guvernamentale"

Administraţia Biden readuce pe agenda publică presupuşii terorişti interni care ar fi cauzat tulburările din 6 ianuarie 2021
Departamentul de Justiţie, Washington DC
Departamentul de Justiţie, Washington DC (Getty Images)

Administraţia Biden a anunţat că Departamentul de Justiţie va crea o nouă unitate pentru a combate terorismul intern - în urma incidentului din 6 ianuarie 2021, când mai mulţi demonstranţi neînarmaţi au pătruns în sediul Capitoliului, blocând şedinţa comună a camerelor care numărau voturile electorilor care să-i aducă victoria lui Joe Biden.

„Ne confruntăm cu o ameninţare ridicată din partea extremiştilor interni violenţi, acei indivizi care încearcă să comită acte violente pentru scopuri sociale sau politice”, a declarat înaintea unei audieri în Comisia pentru justiţie a Senatului Matthew Olsen, director adjunct al Diviziei pentru securitate naţională din Departamentul Justiţiei.

Potrivit acestuia, noua unitate va fi găzduită în cadrul Diviziei pentru securitate naţională şi se va preocupa ca „astfel de cazuri să fie gestionate în mod corect şi coordonate eficace” în interiorul agenţiei şi în întreaga ţară.

Chestiunea incidentului din 6 ianuarie este extrem de controversată în SUA. Incidentul a fost folosit pentru a-l demite pe preşedintele Donald Trump, care, la vremea respectivă nu mai ocupa funcţia de preşedinte al SUA. Membri ai Partidului Democrat şi ai presei mainstream din SUA au declarat evenimentul comparabil cu dezastrul de la Pearl Harbour sau evenimentele din 11 septembrie, catalogând tulburările produse drept o insurecţie care ar fi fost organizată de terorişti interni care ar fi dorit să submineze democraţia americană.

Au fost arestate numeroase persoane în legătură cu incidentele, fiind puse sub acuzare mai multe persoane pentru pătrundere ilegală. Nu au existat capete de acuzare pentru organizarea de insurecţii din partea FBI sau a Departamentului de Stat la mai mult de un an de la incidente.

"Am observat o ameninţare crescută din partea celor care sunt motivaţi de animozităţi rasiale şi a celor care sunt atraşi de ideologii anti-guvernamentale şi împotriva autorităţii", a adăugat Olsen.