Administraţia Trump dă drumul ajutorului militar pentru Ucraina

Donald Trump
Donald Trump (Getty Images)

Administraţia preşedintelui Donald Trump a eliberat 250 de milioane USD cu scopul de a ajuta bugetul militar al Ucrainei, au declarat joi senatorii americani, după ce parlamentarii de ambele părţi şi-au exprimat îngrijorarea că banii aprobaţi de Congres au fost reţinuţi de Casa Albă.

Fondurile sunt destinate Ucrainei pentru a lupta cu separatiştii pro-ruşi susţinuţi de Moscova. Rusia a anexat regiunea Crimeei din Ucraina în martie 2014.

Membrii republicani şi democraţi ai Comisiei de credite a Senatului au declarat că administraţia Casei Albe a eliberat banii miercuri seară, cu câteva ore înainte ca aceasta să ia în discuţie un amendament la un proiect de lege care să blocheze preşedintele SUA să ia în viitor asemenea măsuri.

Un oficial al administraţiei a confirmat că banii au fost eliberaţi, fără a da detalii. Casa Albă a declarat doar că analizează programul de ajutor pentru Ucraina.

Comisiile au susţinut că vor investiga dacă reţinerea ajutorului militar a făcut parte din efortul lui Trump de a „constrânge” guvernul de la Kiev să lanseze o anchetă împotriva fostului vicepreşedinte Joe Biden şi a familiei sale, pentru cazuri de corupţie în Ucraina.

Biden candidează împotriva lui Trump în campania prezidenţială din 2020.